Nagy siker volt a 2018-as Pontozó Torontóban

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
Idén ismét megrendezték a rangos észak-amerikai néptáncfesztivált, a Pontozót. Óriási siker volt a torontói a Magyar Házban a Kodály Néptáncegyüttes szervezésében az április első hétvégéjén megtartott fesztivál. És ami talán még a sikernél is fontosabb: ez alkalomból gyűlhettek össze a keleti-partvidék magyar népi hagyományokat őrző táncosai.
A verseny résztvevőiA zsűriA Kodály Néptáncegyüttes mérai táncokat adott előGyerektáncház

42 éve rendezték meg az első Pontozó néptáncversenyt Észak-Amerikában és azóta is (pár év szünettel) nagy sikerrel és hírnévvel fut a rendezvény. A háromnapos fesztiválon volt gyerektáncház, kalotaszegi táncoktatás, bál, flash-mob és természetesen maga a verseny! Idén is három közismert táncos alkotta a zsűrit: ifj. Zsuráfszky Zoltán, Zsuráfszky-Szabó Judit és Lévai Péter. Sok táncos érkezett szerte Kanadából: Torontóból, Hamiltonból, Montreálból és Kitchenerből; de az Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők: Clevelandből, Chicagóból és New Yorkból. Nyolc kategóriában lehetett indulni, a kategóriák nyertesei pedig a díjkiosztáson izgulhattak a helyezésekért. A muzsikáról a kanadai Gyanta banda gondoskodott ifj. Magyar Kálmán vezetésével, de Magyarországról is érkeztek vendégzenészek: Varga István “Kiscsipás”, Salamon Soma és Zsombor Bálint. A zenészeket kifejezetten nagy dicséret illeti, hiszen a verseny mellett a táncházban és a bálon is gondoskodtak a népi dallamokról. 

A hétvégén Lévai Péter és Monozlai Flóra vezetésével gyerektáncházban ismerkedhettek a magyar táncos hagyományokkal a legkisebbek. Aki a kalotaszegi táncokkal szertett volna megismerkedni annak vezetője ifj. Zsuráfszky Zoltán és Zsuráfszky-Szabó Judit volt. A versenyt követő Kalotaszegi bálon a torontói Kodály Táncegyüttes táncosai az előadásuk során is viselt mérai viseletükben jelentek meg. A hétvége egyik nagy nyilvánosságot kapott programpontja a flash-mob volt. A Zsuráfszky házaspár által betanított kalotaszegi táncot adták elő a táncosok Torontó főterén. 

Fontos kiemelni a szponzorokat is, akik támogatásukkal segítették a fesztivál megrendezését: Magyarország Torontói Főkonzulátusa, Kanadai Magyar Kulturális Tanács, Rákóczi Alapítvány, Extra Hungariam Alapítvány és az Orbán Balázs Társaság.

Bizonyára  mindenkinek emlékezetes marad a fesztivál, aki résztvevőként fontosnak tartja a magyar népi hagyományok ápolását.

 

A nyertesek:

Legényes felnőtt: Gáspár Tamás (Toronto)

Felnőtt páros: Pigniczky Keve - Pigniczky Enese (Cleveland)

Felnőtt csoport: Kodály Táncegyüttes (Toronto)

Ifjusági páros: Szedlak Ádám - Verestoy Sylvia (Toronto)

Ifjúsági csoport: Mákvirág Táncegyüttes (New Brunswick)

Legényes ifjúsági: Berényi Marcell (Toronto)

Gyermek páros: Varga Tobor - Petro Lola

Gyermek csoport: Mákvirág (New Brunswick)

(A fotókat Kralovanszky Balázs készítette)