Muzsikálni végig, megállás nélkül

Tánc, zene, vidámság, fánk

/ Rusin Diána /
rusin.diana képe
Elindult a 2020-as évi programsorozat a Vancouveri Kulturális Egyesület életében, melyben elsőként a magyar néptáncé volt a főszerep. Január 25-én rendezte meg „Winter Táncház” névre hallgató eseményét a Forrás (felnőtt) és Csárdás (gyermek) Táncegyüttes.
Gyerekek daltanulás közbenTáncházzenészekA szakácsok

Az évről évre megrendezett Táncház remek lehetőség arra, hogy közelebbről megismerkedjenek azok is a népzenével, illetve néptánccal, akik nem művelői a mindennapokban. A Magyar Ház szombat estére megtelt vendégekkel, zenével és nem utolsósorban jókedvvel.

Az előkészületek után elsőként a gyerekekkel és így természetesen népi játékokkal kezdődött az este. Hamar talpra pattant minden gyermek. A megtanult dalokat először félénken, aztán egyre bátrabban énekelte a lelkes apróság. Táncház viszont nincs élő, nem magnóról szóló zene nélkül. Így a talpalávalót a Forrás Banda húzta.

Ezután következett a hangszerekkel való ismerkedés, ahol a zenészek részletesebben bemutatták hangszereiket. A közönség érdeklődően hallgatta őket. A Forrás Banda hegedűt, pásztorfurulyát, nagybőgőt és citerát szólaltatott meg.

A vendégek a Kárpát-medence autentikus táncait (mezőségi, moldvai, kalotaszegi) sajátíthatták el, s a szombat esti mulatságon kedvük szerint ropták a táncot. Az egyre növekvő létszámú érdeklődők megállás nélkül táncoltak. A felnőttek között ott táncoltak a fáradhatatlannak látszó kis néptáncos gyerekek is. Ám amikor már elfáradtak és megpihentek, akkor a Magyar Ház konyháján készült finom fánkkal, illetve lilahagymás, zsíros kenyérrel csillapíthatták étvágyukat.  

A jókedvnek tényleg csak az idő és kifulladás szabott határt, bár a vendégek így is késő estig ropták.