Művészeti fesztivál Santiagóban

Interjú Monostori Ferenc szobrásszal

/ Dobos Judit /
dobos.judit képe
Az HECHO EN CASA városi művészeti fesztivál immáron ötödik alkalommal töltötte meg Santiago városát kreativitással a 2017. szeptember 28-tól október 8-ig terjedő időszakban. Az esemény iránt érdeklődők számos kültéri installációt tekinthettek meg ingyenesen. A rendezvény meghívottjai között szerepelt, egy nemzetközi csapat tagjaként, Monostori Ferenc, Guinness-rekorder szobrászművész is.
Hecho en CasaHecho en CasaHecho en Casa

Interjú Monostori Ferenccel

Milyen út vezetett a szakmához?

Gyerekkorom óta foglalkoztat a szobrászat, az édesapámtól kértem fa vésőket és kb. 9-10 éves koromban kezdtem faragni. A képzőművészeti szakközépiskolában pedig már kőszobrászként végeztem. A húszas éveimben kerültem Portugáliába, hogy szerencsét próbáljak. Eleinte gazoltam és vitorlásokra árultam jegyeket a helyi sétálóutcán. Így ismerkedtem meg egy szobrásszal, Mario Mirandával, aki jegyet akart venni az egyik hajóra. Kiderült, hogy mindketten szeretünk alkotni, szobrászkodni, így elhívott, hogy segítsek felépíteni az egyik szobrát. Felmondtam a munkahelyemen, és pár napra rá már egy köztéri szobron dolgoztam.

Az „Hecho en casa” egy városi művészeti fesztivál Santiagoban, Chilében. Az idei rendezvény témájának a „prekolumbián lakosok” témát választották. Ez egyfajta hommage volt? Mit ábrázolt a műved / művetek?

A szobrunk chilei bevándorlókat ábrázol. Egy perui férfit, haiti fiút, kolumbiai lányt és egy mapucse hölgyet.

Milyen anyagok felhasználásával készült az alkotás? Mennyire tartós?

A szobor homokból van. Faragás után az egész mű kap egy fixáló ragasztóréteget. Az időjárási viszontagságok függvényében akár hónapokat is kibírhat.

Homokon kívül, mely más anyagokat használsz?

Jeget, követ, fát és bronzot.

Milyen méretű alkotást készítettetek a fesztiválra? Ki tervezte a figurákat?

4 méter magas és 9 méter széles a mű. Jamie Wardley tervezte.

Hol és hogyan ismerted meg alkotótársaidat?

A homokban. Jamie-t 2003-ban ismertem meg Portugáliában, az első homok szobor fesztiválon, melyen magam is részt vettem. Ott kötöttünk életre szóló barátságot. Claire, Jamie felesége, őt 2013-ban ismertem meg.

Milyen témákat / kérdésköröket feszegetsz leginkább az alkotásaid elkészítésénél?

Inkább figuratív szobrász vagyok. Az emberi kifejezések érdekelnek leginkább, melyeket megpróbálok modern gondolatokkal felruházni.

Munkáiddal járod a világ nagy fesztiváljait, van olyan alkotásod, amelyre kiváltképp büszke vagy?

A legbüszkébb a tinnyei szobromra, Konfuciuszra vagyok.

Hogy lettél Guiness-rekorder?

Idén meghívtak Németországba, hogy vegyek részt egy világrekord kísérletben, a legmagasabb homokvár megépítésében. Sikerült, 16,68 méteres lett. Korábban egy másik rekord megdöntésében – a leghosszabb homokváréban – is részt vettem: Észak-Németországban építettünk egy huszonhét kilométeres szobrot.

Lehet tudni, hogy mit tervezel ez után? Mi a következő projekted és merre?

Legközelebb Németországba megyek, egy jégszobrász fesztiválra.