A müncheni Regösök sikere a stuttgarti néptánc fesztiválon

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
A stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes 2017. november 24-26 között második alkalommal szervezte meg a Nyugat-Európai Magyar Néptánc Fesztivált, a külföldön működő néptáncegyüttesek őszi ünnepét, amelyen idén a müncheni Regös Magyar Néptánc Együttes is részt vett.
Regös Magyar Néptánc Együttes MünchenFőbróbaRimóci lánytáncRimóci táncok

A találkozón a tánccsoportok produkcióit egy szakmai bizottság is megtekintette, majd a zárónapon tanácsokkal - mint egy útravalógyanánt - segítették az együtteseket. Emellett egy fellépő csoportot meghívtak a 2018. évi jászberényi Csángó Fesztiválra. A rendezvény második estéjén több mint 100 néptáncos lépett színpadra a vajdasági Juhász Zenekar kíséretében, és elevenítette meg a Kárpát-medence kivételesen szép és értékes népművészetét. Amikor a Regös elküldte jelentkezését a fesztiválra, akkor még nem sejtették, hogy milyen különleges élményben lesz részük. Nagy szorgalommal készültek a találkozóra vezetőik, Bilicki Tímea és Bilicki Viktor segítségével. Gondosan gyakorolták rimóci táncokból készülő koreográfiájukat. Majd elérkezett a nagy nap, amikor díszes viseletbe öltözve, nagy izgalommal léptek a színpadra a házigazda Csöbörcsök Táncegyüttes és a Törekvők Néptánccsoportja, a zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes, a hageni Vadrózsa Táncegyüttes, a Berlini Magyar Néptánccsoport és a frankfurti Cifra Magyar Gyermek és Ifjúsági Tánccsoportegyesület mellett. A szakmai bizottság - Szűcsné Urbán Mária és Szűcs Gábor, a Prima Primissima Díjas Jászság Népi Együttes művészeti vezetői – szavait idézve a regösök „ízes táncuk”, lendületes koreográfiájuk, autentikus megjelenésük alapján kapták a meghívást a jövő évi Csángó Fesztiválra. Ez nagy örömmel töltötte el a csoportot, újabb távlatokat nyitott meg az együttes életében, amellett hogy az elismerés, mint egy ajándék nagy motiváció a táncosoknak a további munkához.

A külhoni magyarok egyik legjelentősebb közösségépítő és megtartó ereje a néptánc. Ezért a háromnapos fesztiválnak különleges jelentősége van. A népzenei koncert, gyermekelőadás, tánctanítás és táncház mellett, talán a legfontosabb, hogy itt személyesen is találkozhatnak egymással a nyugat-európai magyar táncegyüttesek tagjai. Kivételes lehetőség, amellyel érdemes élni.