Mozgalmas ősz a Redwood City-i Magyar Református Templomban

/ Pál Krisztina /
pal.krisztina képe
Az elmúlt egy hónapban három jelentős programja volt a gyülekezetnek, egyre pedig még készülünk.

1957 óta minden évben megemlékeznek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról San Francisco Bay Area-ban élő magyarok, idén október 21-én délután került sor a megemlékezésre a Redwood City-i Magyar Református Templomban. Kezdetek óta a Magyar Református Egyház ad otthont az ünnepségnek. Minden évben segítséget nyújt a műsorban és részt vesz a megemlékezésen az Első Kaliforniai Huszár Regiment, a San Francisco Bay Area Magyar Iskola, a Cserkészet és a Katolikus Misszió. Idén a Corvinus Magyar Kamarakórus is szerepelt. Az összes környékbeli magyar szervezet képviselteti magát az ünnepen, amin mindig részt vesz egy díszmeghívott, idén Kósa Lajos, tárca nélküli miniszter mondott ünnepi beszédet. A megemlékezést 1957 óta egy díszvacsora követi, amit Serlegvacsorának neveznek, akkor egy serleget adományoztak az Egyháznak. Ezt a serleget minden évben kiteszik a vacsorán, mellette egy emlékkönyvvel, amit aláírnak az ott ünneplők. 

 

Az októberi forradalomról a Gloria Victis emlékműnél is megemlékeznek minden évben San Francisco-ban. Ezt az ünnepséget a Magyar Szabadságharcos Szövetség szervezi, idén október 22-én délután ünnepeltek az egybegyűltek. November 5-én ünnepelték meg a reformáció 500-ik évfordulóját a gyülekezetben. Igét Bodor Lídia Emese, Erdélyből érkezett unitárius lelkésznő hirdetett, a liturgikus szolgálatot a gyülekezet lelkipásztora, Magyari-Köpe Gábor végezte. Az istentiszteletet ünnepi műsor követte, majd a "Soli Deo Gloria - a magyar reformáció öt évszázada" kiállítást lehetett megtekinteni, amit Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul nyitott meg. Az ünnepség díszebéddel ért véget.  
November 19-én, az istentiszteletet követően, került sor a templom ebédlőtermében a hagyományos Őszi bazár és karácsonyi vásárra. A vásárban lehetett kapni mindent, ami szem-szájnak ingere, így volt, a teljesség igénye nélkül: bejgli, krémes, dobostorta, lúdláb szelet, lángos, magyar szalámi és kolbász, de még a szaloncukrot is be lehetett szerezni karácsonyra. A finom édességek és ételek mellett pedig karácsonyi asztaldíszeket, kerámiákat, ékszereket, festményeket, famunkákat és sok minden mást lehetett vásárolni. 

 

 

Jelenleg a gyülekezet a december 2-i disznótoros vacsorára készül, aminek nagy hagyományai vannak és kiemelt fontosságú a közösség életében. Októberben együtt készítették el a házi kolbászt és hurkát, amit  majd a vacsorán felszolgálnak.