Mónus József és a székely szabadság napja Stuttgartban

Együtt, magyarul

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
Mónus József március 10-én meglátogatta a stuttgarti magyar közösséget, ahol bemutatót tartott hivatásáról, gondolatairól és emberségéről. A találkozás után a székely szabadság napja alkalmából az Erdélyi Világszövetség székely szimpátiatüntetést szervezett Stuttgart főterére.
Szimpátiatüntetés StuttgartbanSzékely szimpátiatüntetés

Mónus József méltán a világ egyik legismertebb íjásza. Többszörös világrekorder távlövő íjász, aki saját sikereit a magyar hagyománnyal való átható kapcsolatával magyarázza. Különleges érzékenységével és tapasztalatával képes akár 200 méterről is tökéletes pontossággal eltalálni a célját. Stuttgartba való megérkezése és az előkészületek után szavait is bizonyította: pár centiméter híján majdnem eltalálta a számára még csak nem is látható, hatalmas távolságra lévő almát. Utána rövid találkozás és beszélgetés követte a bemutatót a jelenlévőkkel a lőtér mellett. Meggyőződése és egyedi gondolkodásmódja magyarázza hatalmas szeretetét nemzete és országa, Magyarország iránt, amely tanulságos lehet mindenki számára.

A nap második felére az Erdélyi Világszövetség székely szabadsággal való szimpátiatüntetést szervezett. A nap kiválasztása nem véletlen, hiszen a székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja. 1854-ban, ezen a napon székely vértanúkat végeztek ki a marosvásárhelyi Postaréten. Életüket adták elképzeléseikért, gondolataikért, a nemzeti önrendelkezésért. Ennek okán szervezte meg erdélyi szervezetek példájára az Erdélyi Világszövetség is a stuttgarti Schlossplatzra a szimpátiatüntetést. A békés megmozdulás lényege a járókelők figyelmének felhívása, valamint a szimpátia kimutatása Székelyföld különleges helyzetére. A szimpátiatüntetés sikerességét bizonyította, hogy az utcán elhaladók kíváncsian közeledtek és csatlakoztak az összegyűlt csoporthoz.

Az est utolsó programjának a Magyar Kulturális Intézet adott otthont. Az összegyűltek Mónus Józseffel beszélgethettek, illetve megoszthatták egymással az aznapi élményeiket és tapasztalataikat. Magyarnak lenni ma is élmény volt, akár egyedül, akár többen, minden nap az.