Misionesi és Uruguayi táncosok karöltve készülnek a Sao Paolói Táncháztalálkozóra

/ Bálint Ildikó Enikő /
balint.ildiko.eniko képe
A Montevideoi néptáncosokkal közösen készülünk a július közepén Brazíliában megrendezendő Dél-Amerikai magyar Táncháztalálkozóra. Mivel az Argentina északi tartományában lévő Misionesi Magyar Csillag néptánccsoport még csak pár éve alakult így karöltve a Montevideói Mákvirág néptáncegyüttessel közösen fogunk fellépni a kétévente megrendezésre kerülő Dél-Amerikai összmagyar Táncházfesztiválon.
Mákvirág és Magyar Csillag a közös táncpróbánMisionesi táncosokaz Uruguayi Magyar Otthon előttAz első táncpróba MontevideóbanTeadélután az Uruguayi Magyar Otthonban

A Misionesi Magyar Csillag és az Uruguayi Mákvirág

A Magyar Csillag idén fog először részt venni a Dél-Amerikai magyar táncfesztiválon, amely már nagy múltra tekint vissza, hisz idén XV. alkalommal kerül megrendezésre. A táncot a Montevideói néptáncegyüttes tanárai tanítják meg nekünk, ezért utaztunk a hétvégén a néptánccsoport vezetőivel Uruguayba. Nagy szeretettel fogadtak bennünket a Montevideói magyarok. Családoknál szálltunk meg, ahol rögtön otthon is éreztük magunkat. Napközben az Uruguayi Magyar Otthonban próbáltunk, gyakoroltunk, együtt ebédeltünk, mivel egy jól felszerelt konyhával is rendelkezik az épület, így ott a próbánk helyszínén mindkét napon finom ebédet készítettek nekünk. A próbák között még egy rövid városnézésre is elvittek bennünket, hogy egy kis benyomást kaphassunk a tájról, látnivalókról.

Teadélután és koncert az Uruguayi Magyar Otthonban

Az Uruguayi Magyar Otthon, egy csodálatosan szép épület Montevideo belvárosában, amely a magyar kulturális és közösségi élet központja. Betekintést nyerhettünk az Uruguayi magyar közösség életébe és a néptáncosokon kívül szerencsénk volt megismerni a tágabb közösséget is, mivel vasárnap délután egy koncerttel egybekötött teadélutánon is részt vehettünk, amelyen hagyományos magyar süteményeket szolgáltak fel. A montevideói közösség tagjai már kora reggel ott szorgoskodtak a konyhában, készült a pogácsa, bejgli, Rákóczi túrós, almás pite. A fiatal zenészekből álló zenekar, klasszikus zenei koncertjére megtelt a nézőtér.

A hangulatos teadélutánon több magyar beszélgetésre is sor került, idősebbekkel, akik még gyermekkorukban tanulták meg a nyelvet és fiatalabbakkal, akik a Balassi Intézetben Budapesten. Az Uruguayi magyar közösség tagjai között a nem magyar származású házastársak is lelkesen táncolnak, sütnek-főznek aktív tagjai a magyar közösségnek. Megható volt látni, tapasztalni ezt a lelkesedést a magyar kultúra és hagyományok iránt. Nagyon köszönjük a szeretetteljes fogadtatást és itt valóban átérezhettük, hogy egy nagy magyar család tagjai vagyunk, és teljes mértékben otthon érezhettük magunkat az uruguayi magyarok körében.