Minden gyermek számít

Nemzeti Igazság és Megbékélés Napja

/ Rácz Kinga /
racz.kinga képe
Kanada szerte szeptember 30-án emlékeznek meg azokról a gyerekekről, akik soha nem tértek haza, valamint a bentlakásos iskolák túlélőiről, és tiszteletet adnak családjaiknak és közösségeiknek. Ekkor az ország narancssárgába borul és különféle programok keretein belül tartják fent az őshonos törzsek emlékeit.
Orange Shirt Day walk - menet kezdete a the Forks városrészbenOrange Shirt Day walk - úton a Convention Centre feléOrange Shirt Day walk - powwow, az ősi összejövetel kezdete

A cikket olvasva és a képeket látva felmerülhet az olvasóban, hogy miért pont narancssárga. A történet egy őshonos törzsből származó nővel, Phyllis Webstad-del kezdődik. Phyllis még kisgyermek volt, amikor családjától elszakították és egy bentlakásos iskolába kényszerítették. Az iskola személyzete elvette tőle a holmiját, levágta a haját, és elvette a ruháit, beleértve a narancssárga ingét is, melyet nagymamájától kapott. Webstad így emlékezik vissza a történtekre:

„Amikor megérkeztem a Misszióra, levetkőztettek, és elvették a ruháimat, beleértve a narancssárga ingemet is! Soha többé nem hordtam. Nem értettem, miért nem adják vissza, hiszen az enyém volt! A narancssárga szín mindig emlékeztetett arra, hogy az érzéseim nem számítanak, hogy senkit sem érdekel, és hogy semmit sem érek. Mindannyian, kisgyerekek, sírtunk, de senkit sem érdekelt."

Phyllis egyike annak a több ezer gyermeknek, akik négy és tizenhat éves koruk között jártak bentlakásos iskolákba Kanadában az 1830-as évek és 1996 között. Az iskolákat a kanadai kormány és egyházi szervezetek működtették azzal a céllal, hogy felszámolják az őslakos népek nyelveit, kultúráit és szokásait – egy tudatos gyarmatosító és asszimilációs szándékkal. A másnéven Orange Shirt Day-ként, avagy Narancssárga Póló Napként emlegetett esemény rávilágít a bentlakásos iskolák hatásaira, és tiszteleg az őslakos népek előtt.

Manitoba tartományban, Winnipegben ezen nap alkalmából megrendezésre került az Orange Shirt Day walk, mely a város egyik nemzeti helyétől, a the Forks nevezetű városrésztől egészen a Convention Centre-ig tartott, ahol a délután folyamán úgynevezett "powwow" következett, amely az ősi törzsek közti összejövetelt jelenti. Ezen alkalmat Manitoba tartomány miniszterelnöke, Wab Kinew is megtisztelte jelenlétével, aki a három ősi törzs egyikének leszármazottja.