XI. Mikulás Ünnepség és Holle Anyó Bábelőadás Guildfordban

Évzáró ünnepet tartottak a guildfordi Magyar Iskolában

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
December 7-én, vasárnap délután volt a 2009-ben alakult guildfordi Magyar Iskola és Kulturális Egyesület záró programja ebben évben, amelyre a magyar Mikulás is ellátogatott a St. Thomas Canterbury Catholic Primary Schoolba, több mint 200 részvevőt üdvözölve csapatával együtt.
Részlet a hópelyhes játékbólKözönség-sikerRészlet a Magyar Iskola Guildford színdarabjábólA Magyar Iskola Guildford tanárai és segíői csapata

A Mikulás csapatát erősítette Hegedüs Kata, Norman Walker Andrea és William, Blazsek – Dixon Dóra, Horváthy Judit, Czene Anita, Andris, Cseh Niki, Jocó, Tóth Péter, Tomi, Zaza, Daniella, Szandra, Ákos, Roland, jómagam és Maria Chambers.

Az eseményre az alapítvány tagjai és vendégcsaládjai Dél-Anglia és London számos szegletéből érkeztek, akik nagy része rendszeresen látogatja az alapítvány oktatási és kulturális programjait, továbbá számos új család is kapcsolódott a programhoz. Szombat délelőtt a tiniknek és felnőtteknek volt még magyartanítás is az iskola székhelyén, a St. John Centerben.

3 óra után nem sokkal, miután összegyűltek kicsik és nagyok, hagyományaink szerint kezdetét vette a közös családi éneklés, melynek keretében számos jól ismert télapót váró és üdvözlő dal mellett felcsendült Weöres Sándor Száncsengő verse hangszerekkel kísérve. Bartók Béla Hej Tulipán című zongoradarabját Beni adta elő, Endrődi Sándor: Karácsony című versét pedig Zsuzsi, egyik kedves anyukánk mondta el.

Ezután meglepetésként a közösség középiskolás és felsős diákjai Szent Miklós egyik legendáját adták elő el a színpadon. A gyerekek a „Hull a hó, hull a hó” dallal zárták műsorukat, melyet a színes ejtőernyőkön reptetett fehér labdácskák tettek életszerűvé, nagy élvezetet okozva mindenkinek.

Végül kialudt a lámpafény és a tanárok kara a „Betlehem, Betlehem a te határidba...” népdalt énekelve, gyertyafénnyel a kézben varázsoltak ünnepi perceket a terembe.

Holle Anyó kesztyűbábos története volt a fénypontja a délutánnak: a Grimm testvérek által gyűjtött népmese előadásába feledkezhettek bele a gyerekek, szülők és nagyszülők egyaránt, mely mindenki körében nagy tetszést aratott, és amelyet hatalmas tapssal jutalmaztak. A mese fő üzenetét a Mikulás is hangsúlyozta: jónak lenni a legfontosabb.

A Mikulás mint az est díszvendége, a színpad előtt megpihenve fogadta a kígyózó sorban álló gyerekeket, és osztotta ki ajándékcsomagjukat két nagy piros puttonyából.

Az éhes gyomrokat, mint mindig, az iskola tanárai által készített remek magyar étkek töltötték meg, az ünnepi menüben megtalálható volt a töltött káposzta, kolbász és a tárkonyos raguleves.

Az ingergazdag környezetet különböző árusok portékái és a kézműves műhely biztosította, számos család otthonát díszíti majd a csuhéból készült baba, szaloncukor és egyéb ötletes díszek. A másik kreatív-asztalnál folytatódott a szarvasos-manósapkás-karácsonyfás fejdíszkészítés, és annyira nagy volt az alkotó kedv, hogy minden alapanyag elfogyott. A harmadik kézműves asztalnál az iskolás csoport által sütött mézeskalácsokat lehetett feldíszíteni, amik közül néhány talán haza is ért...

Ezzel még mindig nem értünk a végére: az esemény záróakkordjaként az izgatottan várt tombola számait húzták ki a gyerekkezek. A méretes adventi plüssszarvastól és mézeskalács háztól kezdve a gyerekkönyveken át – a szülők külön örömére- egészen a pezsgőig sokféle nyeremény gazdára talált.

Sok jó magyar ember lehetett együtt, és érezte remekül magát, köszönet a szervezőknek és segítőknek az emlékezetes estért, köszönet Magyar Iskola és Kulturális Egyesület Guildford!