Mikulás, adventi táncház és karácsonyi vásár a New York-i Magyar Házban

/ Szilvay Gergely /
szilvay.gergely képe
Az egyik legsűrűbb időszak a New York-i Magyar Ház életében mindig a december. Mind a ház, mind a benne működő intézmények, így az Amerikai Magyar Könyvtár és az Arany János Magyar Iskola számos rendezvénnyel, ünnepséggel várja a környékbeli magyarokat: volt Mikulás, gyermektáncház, felnőtt táncház és karácsonyi vásár is.
Karácsonyi vásár 1A Voices of Joy koncertje a karácsonyi vásáron

December 3-án, szombaton a szokásos, délelőtti iskolai foglalkozások után először a cserkészeket látogatta meg a Mikulás, hogy a cserkészkedést követő gyermektáncház után az iskolásoknak és minden más, odalátogató gyermeknek is hozzon ajándékot. A Mikulás-csomagokat pénteken állították össze a Mikulás szorgos segédei.

Körülbelül száz gyermeket köszöntött a Mikulás két krampuszával. A legkisebbek igencsak megijedtek a jóságos öregúrtól, a kicsit nagyobbak nagyon várták már és szívesen fotózkodtak vele közösen, a még nagyobbak pedig már a létében is kételkedtek. 

Ezt követően a felnőtteké volt a ház, a New York-i Fényes Banda és vendégei muzsikájára tartottak tánctanítást, majd éjszakába nyúló táncházat a szervezők.

Rá egy hétre, december 11-én, nagy sikerű karácsonyi vásárral örvendeztette meg a környékbeli magyarságot a New York-i Magyar Ház: a magyar árusok testi és lelki táplálékkal várták az érdeklődőket. Kaphatóak voltak hazai finomságok, kézműves élelmiszerek, kolbász, húsfélék, édességek, sütemények, könyvek, adventi koszorúk, kézműves szappan és még sok minden más.

A vásáron az Amerikai Magyar Könyvtár is tartott könyvpiacot, valamint gyűjtést rendeztek a louisianai Árpádhon, az árvíztől sújtott, legrégebbi egyesült államokbeli magyar település javára, és bemutatkozott a Reconnect Hungary program is, amely magyar gyökerű amerikaiakat fogad Magyarországon.

A délelőtt folyamán a közeli magyar baptista templomban az Arany János Magyar Iskola óvodásai adtak karácsonyi műsort, délután pedig egy kisebb gyermekcsapat a vásározókat örvendeztette meg verses-énekes karácsonyi hangulatkeltéssel, majd a Voices of Joy magyar baptista énekegyüttes lépett fel. 

Az eladókat és vevőket egyaránt magyar ételek várták a büfében, a gyermekeket pedig kézműves foglalkozással kötötték le.