Miért menekülünk?

/ Szabó Janka /
szabo.janka képe
Sok miért és sok menekülés mélyére áshattunk a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet október 8-9-én megrendezett 43. Őszi konferenciáján, amely idén a Miért menekülünk? címmel került megrendezésre.
Fotó: Szabó JankaFotó: Szabó JankaFotó: Szabó JankaFotó: Szabó Janka

A „miért menekülünk?” kérdés hallatán megannyi további kérdés jut eszünkbe, és a konferencia alkalmával esélyünk van a legtöbbjén elgondolkodni – ugyanis a személyes meneküléstől egészen a népvándorlásig, a Bibliától a törvénykönyvig majdnem minden szemszögből megvizsgáltuk ezt az égető kérdést.

Gémes István evangélikus lelkész és felesége Gémesné Réz Katalin főszervezésében a konferencia barátságos és családias gyülekezeti hangulatban telt. Ez érezhető volt nemcsak a kávé- és csevegés-szünetekben, hanem az előadások alatt is. Az előadások utáni kérdésfeltevés és hozzászólás lehetőségével sokan éltek – megosztották személyes gondolataikat, élményeiket, tapasztalataikat a konferencián összegyűltekkel, az étkezések ideje alatt pedig eszmecserék, parázs viták folytak, benyomások és élmények mesélésétől zsizsegett az étterem.

A konferencián sokakat foglalkoztató kényes témakör megbeszélésére is sor került, a migránsok helyzetéről is szó esett, ezúttal egy másik oldalról bemutatva; megannyi statisztikai adattal, jogi mikéntekkel, illetve személyes történetek útján megközelítve. Ezután pedig Gémes Pista bácsi előadásában beszélt a – már a Bibliában is megjelenő – menedékjogról. A konferencia kerekasztal-beszélgetésén pedig megannyi személyes meneküléstörténetet hallhattunk, megannyi módot, hogy hogyan és mibe menekülünk – a meghitt beszélgetésbeli vallomásokat hallgatva pedig ki-ki számot vethetett saját meneküléseivel.

Történelmi szempontból is megközelítettük a kérdést, ugyanis a népvándorlások kiváltó okait, illetve a vándorlás útvonalait frissítette fel a hallgatóságnak Gémes Pista bácsi. Hallhattunk továbbá bibliai menekülésekről: Ádám, Jónás és Illés történetét a menekülés, a strucc-politika, valamint a felelősségkerülés lencséjén keresztül vizsgálva.

A konferenciát Istentisztelettel zártuk a Bad Cannstatt-i Lutherkirche-ben, ahol Gémes Pál mellett az éppen Fellbach-ban vendégeskedő Ócsay Pál pécsi evangélikus lelkész is hirdette az igét. Az utána következő szeretetvendégség keretén belül pedig a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjasok mutatták be a magyarok két híres menekülőjét: Rákóczi Ferencet és Kossuth Lajost képekkel, valamint irodalmi és népzenei hivatkozásokkal tarkítva, melyet közös énekléssel zártak.

A köszönetnyilvánítások után lezártnak nyilvánították a konferenciát, de a közel ötven résztvevő számára minden bizonnyal maradandó élményt nyújtott, amely után még sokszor felteszik maguknak ezt a nem is olyan egyszerű kérdést: Miért menekülünk?