Miben más a ciprusi évnyitó?

Himnusz a ciprusi pálmafák alatt

/ Tarcsai Helga /
tarcsai.helga képe
A Ciprusi -Magyar Baráti és Kulturális Kapcsolatok Társasága szervezésében 2024. szeptember 22-én lezajlott a ciprusi magyar évnyitó Nikosiában. A rendezvényre nagyszámú látogató érkezett a ciprusi diaszpóra négy városából Larnakaról, Limassolból, Páfoszról és a fővárosból, Nikosiából. Különös hangulatot idézett a pálmafák alatt felcsendült magyar Himnusz.
Nagykövet asszony megnyitó beszédeVerset szavaló ciprusi magyar gyermekek madártávlatbólMagyar zászló Nikosiában

Miben más a ciprusi magyar tanévnyitó?                      

Ma Cipruson különleges esemény zajlott le: a magyar közösség ünnepélyesen megnyitotta az új tanévet, amelyet méltóságteljes és meghitt hangulat járt át. A műsort a magyar Himnusz és a Szózat keretezte. Különösen megható volt, ahogy a ciprusi pálmafák alatt felcsendültek a magyar kultúra szívet melengető dallamai. A helyi gyerekek magyar verseket szavaltak, melyek a betűk világát idézték meg, felidézve az iskolakezdés izgalmát. Különös kontrasztot árasztott a ciprusi tájban felcsendült „Iskolatáska“című dal. A rendezvényt nagyszámú érdeklődő látogatta meg, köztük a gyerekek és szüleik, valamint a helyi magyar közösség több tagja.

A tanévnyitót követően egy szülinapi ünnepség is megrendezésre került, ahol a közösség egyik tagját ünnepelték. A rendezvényt a ciprusi magyar nagykövetasszony is megtisztelte jelenlétével, aki beszédet mondott, kiemelve a magyar nyelv és kultúra ápolásának fontosságát a diaszpórában. A szavai különösen inspirálóak voltak, bátorítva a gyermekeket és a szülőket arra, hogy továbbra is nagy figyelmet fordítsanak a magyar örökség megőrzésére és ápolására.

A tanévnyitó keretében sor került egy korábban lezajlott szavalóverseny eredményhirdetésére is. A versenyben résztvevő gyermekek magyar verseket adtak elő, ezzel tisztelegve a magyar irodalom előtt. A verseny győzteseit szép magyar könyvekkel jutalmazták, ösztönözve őket arra, hogy továbbra is foglalkozzanak a magyar nyelvvel és irodalommal. A Nikosiában megtartott tanévnyitót egy jó hangulatú moldvai táncház követte.

Az esemény végén, a ciprusi hőség miatt, a gyermekek az úszómedencében hűsítették magukat, ezzel zárva a napot. A vízi játékok és a vidám hangulat tovább erősítette a közösség összetartását, egy igazi ünneppé téve a tanévnyitót.