Mesemondó- és rajzverseny a Bécsi Magyar Iskolaegyesületnél

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
A mesemondás világnapja, Benedek Elek születésének 160., halálának 90. évfordulója alkalmából a Bécsi Magyar Iskolaegyesület mese illusztráló rajzpályázatot hirdetett, és mesemondó versenyt szervezett kisgyermekeknek.
Mesemondó verseny a Bécsi Magyar IskolaegyesületnélMesemondó verseny a Bécsi Magyar IskolaegyesületnélCsernik Szende a Bécsi Magyar IskolaegyesületnélCsernik Szende a Bécsi Magyar Iskolaegyesületnél

A rajzpályázatra március 8-ig közel 40 pályamű érkezett be. Két korcsoportban; 6-8, illetve 9-11 éves korosztályban 3-3 pályázót jutalmaztak értékes nyereménnyel. Még Erdélyből, Írországból és Szlovákiából is pályáztak. A beküldött csodálatos rajzokból az Iskolaegyesület egyik termében rendeztek kiállítást.

Március 18-án 16 órakor vette kezdetét a mesemondó verseny, melyen többek között a klasszikus Benedek Elek mesék; A só, valamint a Habakukk is elhangzott. A zsűriben Bárány Anzelm, a Collegium Hungaricum igazgatója, Csernik Szende, székely mesemondó és lábbábos, valamint Nick Ildikó, a Bécsi Magyar Iskolaegyesület pedagógiai igazgatója foglalt helyet. A gyerekek nagyon ügyesek, felkészültek voltak, mindegyik kis meséjükkel, történettel mosolyt csaltak a közönség arcára.    

A rajzpályázat és a mesemondó verseny eredményét ünnepélyes keretek között hirdették ki a Collegium Hungaricum dísztermében, ahol 18 órától Csernik Szende műsorával zárult a mozgalmas délután. 

A székely mesemondó a mesében rejlő csodát nagy sikerrel adta át a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Bebizonyította, hogy az élő szó kincs, miközben számos székely szót is megtanított a nézőknek.