Méltó megemlékezések a Miami Magyar Házban

/ Dr. Érsek Vivienn /
ersek.vivienn képe
Október harmadik hete az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára történő ünnepi megemlékezés jegyében telt Miamiban. Október 23. alkalmat ad arra, hogy tisztelegjünk az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt, és arra: büszkék legyünk szülőhazánkra – hogy bárhol is éljünk a világban, soha ne felejtsük el népünket, nyelvünket és kultúránkat.

2016. október 19-én dr. Szemerkényi Réka Magyarország Amerikai Egyesült Államokba akkreditált nagykövete, dr. Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Dobos Gábor külügyi titkár hivatalos látogatást tett a Miami Magyar Házban. Az '56-os emlékműnél koszorúzással emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.

        

Október 21-én az 1956 – ÉLŐ TÖRTÉNELEM címmel tartott közönségtalálkozó keretében film- és könyvbemutatót Szíki Károly Miami Magyar Ház Petőfi termében. 1956-os forradalom 60. évfordulójára kiírt pályázatokból kettőt is elnyert Szíki Károly és alkotó társa, Bodor Sarolta. Mindkét alkotás a forradalom nagy kérdéseivel foglalkozik (I. 1956 – Te CSILLAG, dokumentumfilm, Rendező: Szíki Károly; II. Szíki Károly – Bodor Sarolta: Ítélet Jobb László és társai perében – színmű). A közönségtalálkozón mindkét műből ízelítőt adtak, és irodalmi szemelvények hangoztak el.

Október 23.-án, vasárnap, az istentisztelet keretében megtartott ünnepi megemlékezésen hajtottunk fejet az ’56-os forradalom mártírjai előtt. A Hajnisch Antal által összeállított ünnepi műsor után Krasznai Tünde Ilona zongoraművésznő koncertje következett, majd a Kossuth ház előtti emlékmű megkoszorúzásával zártuk megemlékezésünket. Minsz Tamás az emlékműnél szemtanú szemszögéből emlékezett vissza a forradalmi pillanatokra.