Megrendezésre került a 2024-es szüreti bál Uruguayban

Tolvajok Montevideó szőlőjében

/ Husztik Eszter /
husztik.eszter képe
Az Uruguayi Magyar Otthonban minden évben megrendezésre kerül a szüreti bál, amely egy ebéddel összekötött délutáni elfoglaltság a gyerekek, és felnőttek számára egyaránt. Étkezés után a gyerekek feladata, hogy megvédjék a szőlőt a tolvajoktól, akik mindenáron a szőlőt szeretnék megdézsmálni.
A gyerekek 3 - 12 éves korig részt vettek a szőlő őrzésébenA tolvajoknak óvatosan kellett lopniuk a szőlőtA bizottság dolga volt a pontvezetésA szőlőben az ebéd jó hangulatban telt

Az előkészületek szombaton délután kezdődtek, a segítő kezek a szőlőfürtöket tették műanyag zsákokba, amelyek másnap kora reggel felkerültek a mennyezeten lógó borostyánfüzérre. A zöldségek aprítása is szombat délután kezdődött meg Irén irányításával, aki az otthon híres magyar szakácsnője. Az ünnepi menü majonézes krumplisaláta volt fasírttal, valamint előételnek egy kis tojáskrém kenyérrel.

Vasárnap reggel megkezdődött a játék előkészítése, és a főzés végső fázisa. Ekkor a már bezsákozott szőlőfürtök a füzéren lógtak, és igazi szüret látványát keltve csábították a tolvajok tekintetét. A jól megszervezett közösségi ebéd után következett a gyerekek nagy örömére az igazi mulatság. A gyerekek feladata az volt, hogy őrizzék a szőlőt, nehogy bárki megkaparinthassa a szüretre váró lédús szőlőszemeket. Azonban feladatukat nehezítették a felnőttek, akik álarc nélküli tolvaj szerepben leszakították a szőlőt. A becsületes őrzők feladata volt, hogy azonnal a bíróság elé hurcolják a bűnöst. A bírók feladata volt, hogy egy előre előkészített lapon vezessék, melyik gyereknek hány tolvajt sikerült elkapnia.

Mindeközben, hogy a leszakított szőlő se vesszen kárba, a tolvajok pénzért kiválthatták a szőlőt, és hazavihették a családi asztalra. A gyors, de annál izgalmasabb lefolyású játék után a döntő bizottság elvonult, hogy kiértékeljék a szerzett pontokat és kikiáltsák a 2024-es szüreti bál királyát és királynéját. Természetesen a részvételért is járt jutalom, így mindenki elégedetten térhetett haza.