Megnyílt a kanadai-magyar művészek őszi kiállítása

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
Ötödik alkalommal szervezett nagyszabású kiállítást a kanadai-magyar művészeket összefogó Huvac és a torontói főkonzulátus. Az október 17-én tartott megnyitón nemcsak a műalkotások voltak a fókuszban, a szervezők megemlékeztek az 1956-os forradalomról.
HuVAC kiállításmegnyitóHuVAC kiállításmegnyitóHuVAC kiállításmegnyitóHuVAC kiállításmegnyitó

Művészek és műkedvelők töltötték meg a főkonzulátus épületét Torontóban a Magyar Festészet Napjának előestéjén. A kanadai-magyar művészek kiállításai mindig jó hangulatban telnek, itt ugyanis lehetősége van a közönségnek találkozni az alkotókkal és beszélgetni velük művészetről, inspirációkról. Az sem meglepő fordulat, hogy egy-egy kép lekerül a falról, hiszen a műtárgyvásárlás is szerves részét képezi ezen találkozóknak. A tárlat különlegessége továbbá, hogy az alkotások egy éven át díszítik a konzulátus falait. A megnyitón Schultz Gábor, a HuVAC elnöke örömét fejezte ki, hogy már félévtizedes hagyománnyá vált a konzulátusi kiállítás.

A konzulátus nevében Palkovits Valér főkonzul üdvözölte a látogatókat, beszédében megemlékezett az október 23-i forradalom es szabadságharcról is. 

Az eseményen 13 HuVAC művész alkotását lehet megcsodálni. Nemcsak a festészet szerelmesei, a fotográfia és kerámia kedvelői is találhattak szívükhöz közel álló munkákat. Horthy Nándor, az egyesület egyik alapítója idilli hangulatú, lágy színvilágú csendéletei a festészet klasszikus korszakát idézik meg.  A felvidékről származó Baranyai Anika főleg fotográfiáiról híres, idén azonban egy realisztikus grafitrajzot állított ki. 

A Torontóban járó művészetkedvelőknek nem lesz nehéz magyar alkotók munkáira találni a következő hónapokban. A HuVac aktív kapcsolatot ápol a Szent Erzsébet Templomban működő galériával, ahol időről időre friss alkotásokkal gazdagítják a magyar közösség életét! 

A konzulátuson kiállítók névsora: Baranyai Anika, Bell Éva, Cserháti Péter, H. Sarkany Mária, Horthy Nándor, Keszei Attila, Kralovanszky Balazs, Leon Kushner, Majthenyi Barbara, Szabo Lorant, Horthy Turkewitsch Éva és Schultz Gábor.