MEGNYÍLT A HUNGARIAN EXODUS IN CANADA CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

/ Berec Judit /
berec.judit képe
Ontárió Tartomány az októberi hónapot a Magyar Örökség Hónapjává (Hungarian Heritage Month) nyilvánította. A magyar identitást erősítő programok egyik előfutáraként a torontói Szent Erzsébet katolikus templomban szeptember 24-én, szombaton egy komolyzenei koncerttel egybekötött kiállításmegnyitót tartottak.
Hungarian Exodus in Canada - kiállításHungarian Exodus in Canada - kiállításHungarian Exodus in Canada - kiállításHungarian Exodus in Canada - kiállítás

Késő délután Stefán Zsófia fagottművész előadását hallgathatta meg a nagyközönség. A koncerten olyan neves szerzők komolyzenei darabjait játszotta el, mint például Johann Sebastian Bach, Gigue, Vivaldi, Vaughan Williams és Bartók Béla. A veszprémi származású művésznőt Oláh Imre kísérte zongorán. Stefán Zsófia Lakatos György, Keszler György és Fülemile Tibor növendékeként tanult a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd a bécsi Zeneművészeti Egyetemen Richard Galler tanítványaként mélyítette el a fagott tudását.

A koncertet követően többek között Robert Michael Kasun, torontói püspök köszönte meg a tehetséges művészek előadását, illetve az est szervezői, köztük Forrai Tamás plébános atya munkáját. Kasun püspök atya az októberi Magyar Örökség Hónap kapcsán úgy fogalmazott, hogy mint ismeretes a magyarok megszenvedték a történelem viharait, különösképp az 1956-os forradalmat. Hálát adott azért, hogy oly sokan túlélték a szabadságharcot és ma is itt lehetnek köztünk.

A torontói magyar konzulátus képviseletében Markocsány Gábor osztotta meg gondolatait. A közösségi diplomata beszédében örömét fejezte ki a közelgő magyar hónap kapcsán, illetve reményteljesen tekintett arra, hogy a texasi szolgálatát követően a kanadai magyarokkal is remek kapcsolata lehet.

A felszólalók sorát Bethenfalvy Péter, Ontárió Tartomány gazdasági minisztere zárta. Beszédében örömmel és némi humorral megfűszerezve mesélt a magyar gyökereiről, kifejezve annak fontosságát, hogy tisztában legyünk a sokszínű történelmünk meghatározó pillanataival.

A miniszter úr ezt követően megnyitotta a Rákóczi Alapítvány Hungarian Exodus in Canada című kiállítását. A közel 20 panelből álló tárlat az ’56-os magyar menekültek kanadai megérkezését mutatja be. Központi elemként a magyarok tapasztalatai láthatóak, illetve az, hogy miként látták őket a kanadaiak. A tárlatban továbbá bemutatják az Ontárióban élők sokszínűségét és a kanadai lét esszenciáját is. A Hungarian Exodus in Canada című kiállítást október végéig tekinthették meg a torontói Szent Erzsébet katolikus templomban.