Megemlékezés a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Frankfurtban

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria képe
Frankfurtban sokszínű műsorral emlékezett meg a cserkészcsapat az 1848/1849-es forradalom és szabadságharcról.
Kossuth Lajos és V. Ferdinánd osztrák császárTörvénycikk a nemzeti Színről és az ország CímerérőlA szabadságharc végkimeneteleHimnusznak tisztelegve

1848. március 15. A forradalom kitörésének napja. Az ún. márciusi ifjak összegyűltek a Pilvax kávéházban, megírták a 12 pontot, amit később a polgármester és a tanács tagjai aláírták. Az utcákon egyre csak gyűlt a tömeg, Petőfi több helyen is elszavalta a Nemzeti Dalt, és kiszabadították Táncsics Mihályt a börtönből. Egy diadalmas nap. Megannyi idősebb és fiatal magyar szívben lángolt a hazaszeretet, büszkeség és remény tüze. De mik voltak az előzmények, és mik voltak a következményei ennek a forradalomnak?

Frankfurtban, 2018. március 11-én nem csak az 1848. március 15-i eseményekről emlékeztek meg, hanem az egész szabadságharcról. A frankfurti magyar cserkészcsapat 5 kis jelenetbe foglalva adta elő a történteket, eltűnődött azon, hogy mit is jelent az, hogy „haza“ és megemlékeztek a 13 aradi vértanúról, valamint Batthyány Lajosról is.  

A műsort katonadalok, a nemzeti dal, valamint a Kossuth nóta és Gábor Áron népdalok ötvözete színesítette, ahogy egy kisfilm a 12 pontról, amit már korábbi foglalkozásokon készítettek el a cserkészcsapat cserkészei.  Ezen kívül bemutatták a katolikus énekkar segítségével Petőfi Sándor Csatadal c. versét, a Fetámadott a tenger c. film megzenésítése alapján.

Az előkészületek során megtanult szöveget adtak elő a fiatalok, történetekkel, magyarázatokkal és példákkal a szabadságharcról. Kik is voltak azok a személyek, akikről tábortűz keretében annyiszor énekelnek a nyáron? Miért függ össze az ágyúöntés a templomtornyok elhallgatásával? Mit jelentett vajon a márciusi ifjaknak a haza?

A frankfurti Lehel Vezér cserkészcsapat tehát egy sokrétű és tanulságos műsorral tisztelte meg a nemzeti ünnepet, melyen közel 120 környékbeli magyar vett részt.