’56-os megemlékezések a brüsszeli magyar közösségben

/ Pál Zsuzsánna /
pal.zsuzsanna képe
A brüsszeli magyar közösség háromnapos megemlékezéssel hajtott fejet az ’56-os forradalom hősei előtt.
SzentmiseFelvonulásKoszorúzásBeszélgetés

Október 22-én, vasárnap este a pompázatos brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula Székesegyházban, a brüsszeli magyar nagykövetség és a belgiumi magyar közösség szervezésében sor került az ünnepi szentmisére, amelyet Havas István atya celebrált. A szentmisét zászlós-gyertyás felvonulás követte Brüsszel főutcáján az Ismeretlen katona szobrához, amelyet Nagy Zoltán nagykövet úr köszöntő beszédét követve megkoszorúztunk. A megemlékezésnek ezen formája már 1957 óta hagyománnyá vált Brüsszelben. Nem mindennapi élmény volt megtapasztalni, ahogy a némán vonuló, gyertyás menet előtt utat engednek a meglepett gyalogosok, ahogy a lobogók nyugtalanul csattognak az októberi szélben, amely elnyomja a közlekedő autók és trolik zaját. A csendes, egy ütemre lépdelő gyertyás menet szíve egyszerre dobbant.

Október 23-án megkoszorúztuk a Magyar Ház udvarán felállított Szabadság-szobrot, majd Beke Vilmos és Mocsonoki Károly, '56-os magyarok elbeszéléseivel emlékeztünk a forradalom eseményeire. A beszélgetést Nyul-Donka Balázs, az Ötvenhatosok Belgiumban című első interjúkötet írója vezette. A közönség abban az egyedülálló helyzetben lehetett, hogy történelmünk ezen fájdalmas epizódját a még élő és emlékező hőseinek hiteles és magával ragadó elbeszéléseiből ismerhette meg, ráadásul abban a patinás épületben, amely ezen hősöknek köszönhetően lett a brüsszeli magyaroké.

Október 24-én a brüsszeli magyar nagykövetségen sor került a nemzeti ünnepi fogadásra, ahol idén a Magyar Arany Érdemkeresztet Keszei Imre és Orémusz József, ’56-os hősök, kapták meg. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy mindhárom eseményen részt vehettem. Talán itt Brüsszelben élhettem át eddig a legőszintébb módon, mit jelent igazán fejet hajtani ezek előtt a hősök előtt, és a megemlékezések sora még folytatódik.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szintén megemlékezést tart november 6-án, 20 órától. Az eseményen köszöntőt mond Gyürk András, az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportjának vezetője. Az esten hangversenyt adnak a Magyar Állami Operaház zenekarának fúvósai.