Megemlékezés Innsbruckban nemzeti ünnepünk 170. évfordulóján

"Éljen a magyar szabadság!"

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplése a diaszpóra magyar közösségeinek legfontosabb hagyománya. Az anyaországtól távol élők ugyanúgy fontosnak tartják, hogy a magyar nemzet történelmi eseményeinek évfordulói alkalmával közösségeikben is megemlékezéseket tartsanak rendezvények keretében.
A forradalom és szabadságharc megemlékező ünnepsége InnsbruckbanDl. Nagy Frigyes az IMEASZ elnökePénzes Márton történelem és magyar szakos tanár előadása A Világ vándor magyarjainak himnusz éneklése

Az innsbrucki magyar közösség 2018. március 16-án tartotta megemlékező ünnepségét a forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. Az ünneplő közösséget Nagy Frigyes, az Innsbrucki Egyetemisták és Akadémikusok Szövetségének elnöke köszöntötte. Az ünnepi műsor keretében Pénzes Martin történelem és magyar szakos középiskolai tanár tartott előadást. Elmondása szerint a megemlékezést nem szerette volna egy központi téma köré felépíteni, helyette inkább kiemelt pár anekdotát, érdekességet, amelyek jellemző képet adhatnak a forradalom és szabadságharc mindennapjairól, és az abban résztvevő nagy történelmi alakokról. Az előadás végén pedig egy doktorandusz barátja kutatási területét mutatta be.

A megemlékezés során szó esett Görgei Artúr katonai zsenijéről, Kossuth Lajos emberfeletti szervezőmunkájáról, és Damjanich tábornok magyarokhoz írt lelkesítő beszédéről is. Az előadó kitért a csatákat megnehezítő nyelvi kommunikációs nehézségekre („Vorwärts dupla lénung, rückwärts kartács schiessen!”), és arra, hogy a 48-49-es hadjáratok logisztikája és katonai mozgásai tananyagként szolgálnak amerikai hadiakadémiákon. Továbbá ismertette barátja, Bobay István doktorandusz kutatási területét, aki munkájában a XIX. századi magyar katonai emigráció és az Österreichisches Freiwilligenskorps történeti hátteréről írt, amiből Jajczay József huszártiszt kalandos élettörténetébe kalauzolta be a hallgatóságot.

1848-49, illetve az említett történetek igazolják Széchenyi István, a legnagyobb magyar gondolatait: „Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen!”

A zenei hátteret a P&J Band (Patarcsity Péter & Albert János) és Albert Rebeka szolgáltatta. Patarcsity Péter az egybegyűltekkel együtt énekelte el Petőfi Sándor Nemzeti dal című megzenésített versét, valamint ezt követően Albert János az Ismerős Arcoktól a Nélküled című dalt és Albert Rebeka a Kormorán Harangok dalát énekelte.

Befejezésül a Világ vándor magyarjainak himnusza zárta az ünnepséget, amelyet Gruber László vezényletével kórusa közreműködésével szolgáltatott az ünneplőknek. A kórus tagjai Berecz Anita, Bogdán Mónika, Gergelics Annamária, Orosz Gabriella voltak.

A tiroli magyar ifjúság nemzeti ünnepünk 170. évfordulóját 2018. március 17-én, szombaton az Aranyalma Páros „Vagyok bátor, jó vitéz” c. műsorával ünnepelte meg. Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt előadóművészek zenével, tánccal, énekkel és játékos próbatételekkel lelkesítették a tiroli magyar családokat mesetáncházuk részvételére. A gyermekek és szülők lelkesen és örömmel kapcsolódtak be a különböző feladatokba, ahol valóban sikerült átélniük a különböző korabeli hangszerek segítségével, hogyan is hangozhattak el a forradalom és szabadságharc idején azok a katonadalok, amelyeket ők is ismernek. A következő énekek hangzottak el: A jó lovas katonának de jól vagyon dolga, Kisangyalom szeme, szája. A tiroli magyar családok a Csínom Palkó, Csínom Jankó dallal búcsúztak el az Aranyalma Párostól.   

Fotó: Schenk Angyalka