Megemlékezés Hamiltonban az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról

Hősök emlékezete

/ Kürti Csaba /
kurti.csaba képe
Hamilton városában 2019. március 24-én tartották az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezést. A színvonalas műsort a Szent István Magyar Plébánia Templom frissen felújított nagytermében lehetett megtekinteni. A megemlékezés díszvendégei: Palkovits Valér, torontói főkonzul és Pataky Attila, rockzenész voltak. A megemlékező beszédet Palkovits Valér főkonzul tartotta.
Palkovits Valér Torontói főkonzul ünnepi beszéde HamiltonbanMegemlékezés Hamiltonban az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról Megemlékezés Hamiltonban az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról Megemlékezés Hamiltonban az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról

Az ünnepi műsorból mindenki kivette a részét. A Hamiltoni 59. Erzsébet Királyné leány és 27. Kaszap István fiú cserkészcsapat tagjai hosszasan készültek az előadásokkal. A műsorban elhangzottak jól ismert dalok és versek, valamint egy Hacsek és Sajó kabaré is. A cserkészek műsorát követte az Arany János Magyar Iskola kórusa, akik egy népdallal és két kórusművel készültek. A gyermekek után Hamilton elismert fuvolaművésze, Szigeti Máté kápráztatta el a közönséget játékával. Antalóczy Éva, szintén Hamilton ismert előadóművésze egy balladával és egy verssel kedveskedett a közönségnek. Különleges élményt nyújtott Vaski Gábor produkciója, amit egy tradicionális magyar hangszeren, tárogatón adott elő. A helyi fiatalok és művészek között Pataky Attila is emelte az esemény fényét egy szívhez szóló dalával és gondolataival. Az ünnepi műsort a Rozmaring néptáncegyüttes zárta egy rábaközi és egy felcsiki tánccal. A megemlékezés után volt lehetőség megtekinteni a gyönyörűen felújított nagytermet és finom falatokat elfogyasztani a hamiltoni magyar közösségnek köszönhetően. 

Fontos megemlítenünk, hogy a hosszas felújítást követően a nagyterem még nem nyerte el teljes pompáját. Az építkezés során nem várt nehézségek merültek fel, amik jelentősen megemelték a felújítás költségeit. Nagylelkű támogatók segítségét várja a hamiltoni magyar közösség, hogy felkerülhessen a pont az i-re, és meg tudják venni a hiányzó hang és fénytechnikát, a terem bútorait, színpadi kellékeket, konyhai berendezéseket. Bízunk a közösség erejében, hogy a közeljövőben már teljesen megújulva várja a nagyterem a Hamilton és környékén lakó magyarságot. 

Fotók: Nagy József és Kürti Csaba