Matyi, a mi igazi hősünk

A magyar közösség összefogása

/ Nagy Regina Mária /
nagy.regina.maria képe
2023 júniusában a Coventry Magyar Tanoda egyik igazgatójának, Hegedűs Gruber Ágnesnek a középső fia, súlyos balesetet szenvedett. A magyar közösség ebben a helyzetben is megmutatta milyen összefogásra képes.
MatyiMatyiMatyiKezelések

„Tavaly júniusban a világunk kifordult négy sarkából, amikor középső fiúnk Matyi (15) súlyos balesetet szenvedett. Egy közel 6 méteres zuhanás következtében eltört a gerince és deréktól lefelé lebénult. A balesetet követően a walesi mentősök helikopterrel szállítottak minket a liverpooli gyerekkórházba, ahol azonnal megműtötték. A 7 órás műtét után 5 teljes hónapot töltöttünk kórházban.” – mondja Ági.

Az otthonukat is alkalmassá kellett tenniük arra, hogy Matyi hazatérhessen, amit a lehetőségekhez képest meg is tettek. Most is azon dolgoznak, hogy új házba tudjanak költözni, ami teljes mértékben megfelel Matyi jelenlegi igényeinek és megfelelő önállóságot biztosít számára. Matyi állandó segítséget igényel, ezért a szüleinek azt is meg kellett oldani, hogy valaki mindig vele legyen – jelenleg az édesapja.

„Matyi életkedve remek, elszántsága és erőfeszítése töretlen, mindent megtesz a teljes gyógyulásért.”

A további gyógyulásához többféle kezelésre van szüksége, ezért a kórházi tartózkodás után az NHS várólistáira került. De mindenki tudja, hogy ilyen betegségek esetén az idő az egyik legfontosabb tényező. A javulásra annál nagyobb esély van, minél előbb el tudják kezdeni a kezeléseket.

„Mivel az idő ellenünk dolgozik, szeretnénk minél hamarabb a lehető legszakszerűbb segítséget biztosítani számára, hogy a felépülése a legteljesebb lehessen. Ezért magán gyógytornászhoz visszük, aminek következtében kezd visszatérni az érzékelése és a mozgása is. Ez azonban rettenetesen drága, ezért van szükségünk a segítségetekre. Az ideggyógyász és a gyógytornász szakértők szerint mihamarabb be kellene szereznünk egy speciális izomstimuláló gépet, és hetente minimum 6 alkalommal vinni gyógytornára és lehetőség szerint úszásra is.” – fejti ki Ági.

Ezért gyűjtést indítottak Matyi számára, hogy a szükséges gépre összegyűjtsenek kb. 10.000 fontot. Az összefogás elképesztő volt, magyar és angol magánszemélyek segítségével napok alatt összegyűlt a szükséges összeg, de a gyűjtés tovább folytatódott és folytatódik most is, hiszen így lehetőség van további rehabilitációs lehetőségek mielőbbi igénybevételére. A Coventry Magyar Tanoda a farsangi rendezvényének 150 fontos bevételével támogatta Matyi felépülését.

Matyi felépülésének lépéseiről és arról, hogy miken mentek keresztül, szeretnének majd nyilvánosan is hírt adni, ezzel is támogatva azokat a felépülésben, akik hasonló balesetet szenvedtek. A legfontosabb gépet most sikerült beszerezniük és Matyi már használja, de a teljes felépülés érdekében a gyűjtés folytatódik a további kezelésekre. Aki teheti, kérjük támogassa Matyi rehabilitációját, hogy a mi bátor és kitartó hősünk, mielőbb újra szaladhasson.