Maszkok mögött rejlett az idei farsang nagy igazsága:

„Hamiltonban mindig színvonalas bálok vannak!”

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
Ez a mondat többször is elsuhant azon emberek füle mellett, akik igazán figyelmesek voltak a 2024. február 10-én rendezett fergeteges hangos mulatság dicsérő szavaira. Ugyanis, ebben az évben is egy rendkívül színvonalas bállal készültek a hamiltoni magyar cserkészek.
farsangi bálfarsangi bálfarsangi bálfarsangi bál

A cserkészek, önkéntesen becsatlakozott szülők és más segítők már péntek estétől zeneszóra, mosolygással teli készültek a szombati bulira. Szombat este 18 órakor nyíltak a bál kapui, 19 órakor pedig már tele volt a farsangi hangulatban tündöklő terem. A hamiltoni magyar cserkészek fenntartó testülete köszöntötte a vendégeket, és az asztali áldás után máris következhetett az ízletes vacsora. A több, mint 180 vendég kedvükre válogathatott a bakonyi betyárleves, sült oldalas, hagymás burgonya, csalamádé, rántott csirke, rizibizi, majd a hagyományos farsangi fánk színes kínálatai közül. Igazi magyaros vacsora, és koccintások után már is kezdődhetett az est fénypontja, vagyis a jelmezes felvonulás.

A farsangi karnevál három korosztály felvonulásaként zajlott le, melyet a kis gyerekek zsongása indított el. Őket követték a felnőttek, akik egyénileg családosan, illetve baráti csoportokban öltöztek be. Hatalmas hangulat kerekedett a sok ötletes, vicces jelmezektől, de mindez csak fokozódott az ifjúság különlegesebbnél különlegesebb jelmezeinek felvonulásával. A felvonulások alatt egy három tagú zsűri a következő öt közös szempont alapján figyelte meg a felvonuló egyéni illetve csoportos jelmezeket: egyediség, látványosság, kézzel összeállított munka értékelése, kreativitás, és felismerhetőség.

A zsűriknek igazán nehéz volt kiválasztaniuk a sok színvonalas jelmez közül a helyezetteket, akik tapsban, és ajándékban részesültek. Mindeközben a háttérben kerepelő busójáróink egy kis farsangi színjátékkal lepték meg a jelenlévőket. A látványos busó jelenetet, kerepelőik zajongását, és ma már hungarikumként tartott hagyomány felelevenítését a cserkészek egy nagy körtánccal zárták, ami egyben a hajnalba torkolló mulatság kezdetét is jelentette. Pördültek a szoknyák, parókák, jelmezek, készültek a nagy mosolyt takaró maszkos képek, koccantak az egészségre a poharak. Az esti mulatság során hamiltoni magyar közösség által megszokott Dj Kurucz retró zenéi mellett kitűntek a néptáncos párok is egy-egy mezőségi, és csárdás átvetőre, míg mások a keringő, és cigányos széles zene skálájából válogathattak. Fergeteges hangulat tombolt egész éjjel, ami kitartott egészen a vendégek utáni asztalok, és székek helyre pakolásáig.

A bál elsősorban a hamiltoni magyar közösség részére volt irányulva, de nagy öröm volt látni, hogy mennyi új arc, és vendég jelent megy a torontói, wellingtoni magyar közösségekből is. Hálás köszönet mindenkinek, aki jelenlétével, munkájával, és jelmezével hozzájárult ehhez a rendkívül emlékezetes estéhez! Reméljük, találkozunk újra a májusi cserkész bálon szintén a hamiltoni cserkészek rendezésében!