„Bál, bál, maszkabál, minden jelmez készen áll”

Farsang a guildfordi Magyar Iskolában Gryllus Vilmos közreműködésével

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Rendhagyó napra ébredtünk február 15-én: a guildfordi Magyar Iskola kizárólag a játékról és a zenéről szólt, hiszen „itt a farsang, áll a bál”. Jelmez és rajzverseny, álarckészítés és Gryllus Vilmos VI. Maszkabál koncertje szórakoztatta a gyermekeket és szülőket egyaránt.
Vendégsereg a guildfordi farsangonPillanatkép Gryllus Vilmos maszkabál koncertjérőlKicsik játszósarkaMaszk készítés a kézműves műhelyben

Az iskola magyar közösségének apraja-nagyja fújta kívülről a Gryllus dalokat, hiszen mindegyik annyira fülbemászó! Ritmusosságuk, rímelésük és egyszerű nyelvezetük miatt a magyarul nehezen beszélő gyermekek számára is könnyen elsajátítható.

Szép számmal összegyűlt a közönség ezen a napon: az élőzene varázsa, az hogy magától a művésztől hallhatóak a dalok közvetlenül  – főleg a kisebbeknek –  hatalmas élmény. 

A délelőtti, 10:30-kor kezdődő, gitárral kísért előadásban a Maszkabál c. lemezről szólaltak meg dalok: meglátogatott minket a ’Tigris, Cica, Katicabogár, Banya’, meg a többiek, és természetesen a várva várt címadó dal is felcsendült. A művész úr az előző esti felnőtt koncerten elárulta, hogy az egyik legkedvesebb lemeze a Biciklizős, hozzátette, hogy a Bicikli dalt a lányával közös tekerés közben találta ki, aki egyszercsak azt kiáltotta „Énekelj apu!”. Ez a dalocska is hallható volt a délelőtt folyamán. Gryllus Vilmos 10. éve áll kapcsolatban a guildfordi Magyar Iskolával, mindig szívesen megy, ha határainkon kívül élő magyarok hívják, hiszen mint mondja, főleg a fiatal korosztálynak kulturálisan is nagyon fontos az, hogy élőzenét közvetít számukra. Dalait pedagógiai szándékkal írja, zenei nevelést végez, ügyelve a gyermek számára befogadható ritmikára és hangterjedelemre.

Immár 50. éve igyekszik, ahogy ő fogalmaz: a gyerekek „hasznára lenni.”

A sikeres koncertet az ebéd követte. Virággal és színes terítőkkel terített asztalok fogadták az étkezni kívánó vendégeket.

Még az ebéd kezdete előtt tanórán vettek részt a tinik, akik Péter segítségével az ECL junior vizsgára készülnek. A többieket a játszósarok és maszkkészítő műhely várta. A színes-csillámos-madártollas állatfigura maskarák azonnal népszerűek lettek, egy szék sem maradt üresen a hatalmas kézműves asztal körül. Mint mindig, az anyukák és apukák is részt vettek a kicsikkel az alkotási folyamatban.

Mindeközben jelmezverseny és rajzverseny színesítette a programot, melyek első három helyezettjét a zsűri ajándékokkal és különdíjakkal jutalmazta.  A farsangi kategóriákban házi és családi jelmezek is szerepeltek.

Végig nagyon jó hangulat uralkodott a 10. iskolai maszkabálon, jó érzés, hogy ennyien összegyűltünk. 

Köszönjük a részvételt minden családnak, az iskola tanárainak, segítőinek, és természetesen Gryllus Vilmosnak!

 

További információk:

maria.chambers@hcaguildford.org.uk

www.hcaguildford.org.uk

www.magyartanodaguildford.org.uk

https://www.facebook.com/HCAGuildford

https://www.facebook.com/HCAGuildford/events