A második AMISZ-találkozó: Erősödő kötelékek a magyar szervezetek között

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria2024 képe
2024. szeptember közepén újra összeültek az argentin magyar szervezetek képviselői a második AMISZ-találkozón, amelynek idén a Misiones-i magyar közösség adott otthont. Az előző évi sikeres első találkozót követően most is 15 szervezet vezetői jöttek össze, hogy személyesen találkozzanak, megbeszéljék sikereiket és kihívásaikat, valamint közös megoldásokat keressenek.
A második AMISZ találkozó konferencia részeEsti tábortűz népdalozással, játékkal és beszélgetésselMezőkölpényi táncbemutató a májusfa mellettA találkozó résztvevőinek egy része a magyar emlékműnél Corpus Christiben

A személyes jelenlét lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők mélyebben megértsék egymás helyzetét, megbeszéljék a nehézségeket, és közvetlenebb kapcsolatokat építsenek ki. Ezáltal nem csupán az AMISZ hálózatán keresztül tudnak kommunikálni, hanem például a chacóiak közvetlenül is fordulhatnak a barilocheiekhez, ha segítségre van szükségük. Az ilyen személyes találkozók lehetőséget nyújtanak a szervezetek vezetőinek arra, hogy közvetlenül ismerjék meg egymást, ezzel erősítve a magyar közösségek közötti együttműködést.

Szombaton reggeltől estig folytak a megbeszélések és a munkacsoportok találkozói, ámbár a komoly eszmecseréket időnként éneklés és citeraszó színesítette. A közös vacsora, amelyet a Misiones-i közösség tagjai készítettek, újabb alkalmat teremtett a kötetlen beszélgetésekre. Az este a tábortűz köré szerveződött, ahol énekkel, játékkal, valamint közös mulatsággal zárult a nap. Akik szerették volna, megoszthatták egymással, mit jelent számukra a „magyar kincs”, és ezzel mélyebb betekintést nyújtottak saját közösségük és személyes élményeik világába. Ez a kincs valaki számára a magyar nyelvet, mások számára a nagymamája főztjét jelentette, ugyanakkor másnak egy darab népviseletet vagy egy furulyát. A hangulatot már csak a közös tánc emelhette meg, ahogy a tűz körül egymásnak örülve nem csak a lángok táncoltak, hanem a lábak is járták a moldvai ritmusokat.

A találkozó hivatalos lezárása vasárnapra esett, de a nap eseményei itt még nem értek véget. A résztvevők májusfát állítottak, ami különleges élményt jelentett azoknak, akik eddig még nem találkoztak ezzel a hagyománnyal. A fára kötött szalagokra mindenki egy-egy jókívánságot, üzenetet vagy gondolatot írt, majd közös tánc és játék, valamint egy rövid táncbemutató keretében felhelyezték a szalagokat. Ezzel a szimbolikus gesztussal tovább erősödött a közösség összetartozásának érzése.

A vasárnap délelőtti program részeként a résztvevők ellátogattak Corpus Christibe, ahova az első magyar telepesek érkeztek, és máig fennmaradtak magyar vonatkozású helyszínek. Itt meglátogatták a helyi múzeumot, a magyar emlékművet és a temetőt, ahol régi magyar sírok állnak, emlékeztetve a közösség gazdag történelmére.

Az ilyen személyes találkozók jelentősek a vezetők számára, mert lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne csak formális keretek között működjenek együtt, hanem közvetlen kapcsolatokon keresztül is erősítsék egymást. Az argentínai magyar szervezetek, amelyek az ország különböző pontjain szétszórva működnek, így jobban összetarthatnak, és közösen munkálkodhatnak a közösségük megőrzéséért és fejlődéséért. Az ilyen találkozók révén új energiát kapnak a közös célok eléréséhez, és biztosíthatják, hogy a magyar hagyományok és identitás tovább éljen az ország minden szegletében.

Köszönjük az AMISZ vezetőségének a szervezést, a Misiones-i közösség jóságát és vendégszeretetét, valamint mindenkinek, aki megtette a hosszú utat, és időt szánt arra, hogy eljöjjön és részt vegyen.