Mártírokra emlékeztünk a strängnäsi dómtemplomban

/ Tóth Luca Réka /
toth.luca.reka képe
Minden év december elején emlékező istentiszteletet tartanak a stockholmi magyar közösségek, a svédországi Strängnäs dómtemplomában. A monumentális épületben található Mártírok kápolnája számos keresztény vértanúnak állít emléket Európától Amerikáig.
Sándor IstvánFeldőtő SándorSándor IstvánSándor István

„Közöttük egy magyar vértanú neve is szerepel. Sass Kálmán (1904-1958) érmihályfalvi református lelkészt »államellenes fegyveres összeesküvés, hazaárulás, az önálló Erdély létrehozására irányuló lázítás, felbujtás, az 1956-os magyar ellenforradalommal való szolidaritás, románellenesség« koholt vádjai alapján halálra ítélték. Az ítélet 1958. december 2-án a szamosújvári börtönben hajtották végre.

Strängnäs, 2016 Magyar Mártírok Emlék-istentisztelete tájékoztató kiskönyv 5. oldal

A stockholmi Magyar Házban gyülekeztek a résztvevők a megemlékezésre, innen egy autóbusszal indultunk Strängnäsbe, mely Stockholmtól körülbelül 90 km-re található.

Az emlék istentiszteletet Molnár-Veress Pál nagytiszteletű úr vezette, aki az igehirdetés mellett sorra felkonferálta a fellépőket, vendégeket. A megjelenteket Szabó Sándor Balázs, svédországi magyar konzul köszöntötte, aki többek között kitért arra is, hogy a svédországi magyar közösség a jövőben is számíthat a nagykövetség támogatására, valamint az ő személyes megjelenésére is a kiemelt, magyar vonatkozású eseményeken. Később Politidou Mária szólt az egybegyűltekhez magyar, majd svéd nyelven, külön kiemelve az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit, mártírjait.

Gyönyörű összeállításokat hallhattunk a Harmat László karnagy vezette Stockholmi Magyar Kamarakórustól. A kórus Stockholmban tartja próbáit, szintén templomi környezetben, így autentikus volt a kórustagok ajkán csendülő dallam. A fellépő művészek között köszönthettük Both Barna zongoraművészt is, aki nemcsak önálló műsorszámával nyűgözte le a közönséget, hanem orgonajátékával is hozzájárult ahhoz, hogy az istentiszteleten még emelkedettebb hangulatba kerüljünk. Nem utolsósorban Ferencz Orsolya ösztöníjas társunkat kísérte zongorán, így az előadás a csodálatos ének és a kiemelkedő hangszeres kíséret pompás egyvelege lett. Kiss Mónika versmondása is szépen egészítette ki a fellépők sorát. Az autentikus népzenei elemeket Sándor István ösztöndíjas társammal emeltük be az istentiszteletbe. Molnár-Veress Pál külön kérésének tettünk ezzel eleget, és nagy öröm számunkra, hogy nagytiszteletű úr ilyen szeretettel fordul a magyar népzenénk felé.

Előadók, közreműködők a megemlékezésen:

Molnár-Veress Pál - igehirdetés, Szabó Sándor Balázs - köszöntés, Stockholmi Magyar kamarakórus, Both Barna - orgona, zongora, Ferencz Orsolya - ének, Kiss Mónika - vers, Tóth Luca Réka - hegedű, Sándor István - kontra, Politidou Mária - hősök emlékezete, Szent György Lovagrend - koszorúzás, Dr. Sebestyén Gábor - zárszó.

„Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2 Tim. 1,7)