Március 15-i ünnepség Madridban

/ Csire Tímea /
csire.timea képe
Március 12-én a madridi magyar nagykövetségnek hála, a magyar diaszpóra úgy ünnepelhette meg nemzeti ünnepünket, mintha csak Magyarországon lennénk. Győri Enikő nagykövet asszony egy családias hangulatú megemlékezést szervezett a nagyköveti rezidencián, melyen több mint 150 fő vett részt. A Madách Egyesületet már korábban felkérte, hogy a vasárnapi iskola tanulóival egy rövid műsort adjunk.
Közös ünneplésA kitüntetésA nagy meglepetésAkinek a finomságokat köszönhetjük

Már hetekkel előbb megkezdtük a készülődést a március 15-ei ünnepségre. A vasárnapi iskola vezető tanáraival összeállítottuk a műsort, melyben a különböző korú és nyelvtudású gyerekek személyre szabott szerepeket kaptak, és lázas munka előzte meg a nagy napot. Huszárruhát és falovat készítettünk a legkisebbeknek, verseket és énekeket tanultunk közösen, majd pedig egy főpróbára is sor került a rezidencián.

Az esemény napján követségi dolgozók és az egyesület önkéntesei egyaránt azon dolgoztak, hogy minden jól sikerüljön: már kora délután megkezdtük a helyszín előkészítését, magyar szakácsunknak pedig segítettünk az állófogadás ínycsiklandozó falatjainak elkészítésében.

Este hét órára megtelt a rezidencia magyar szóval, ünneplőbe öltözött, kokárdát viselő vendégekkel. A Himnusz közös eléneklése után Győri Enikő nagykövet asszony ünnepi beszéddel kezdte a megemlékezést. Az ünnep szimbolikája révén felelevenítette, hogy a Spanyolországban elszórtan élő magyarok mi mindent hoztak létre az évek alatt, hogyan született hagyományukat, kultúrájuk ápoló, összetartó közösség oly távol a hazától. Köszönetet mondott mindenkinek – diplomatáknak és lelkes önkénteseknek egyaránt – akik mindezt lehetővé tették, és akiknek köszönhető az a sok érdem és eredmény, amelyet a magyar közösség elért Spanyolországban.

Ezt követte a vasárnapi iskola tanulóinak műsora. Miközben a legnagyobbak felidézték a március 15-ei forradalom legfontosabb eseményeit, a kisebbek szavaltak és énekeltek. A legkisebbek pedig a huszárruhába bújva elevenítették meg a történelmi kort a nézők számára. A műsor egy meglepetést is tartogatott: zaragozai honfitársaink is szerettek volna részt venni a megemlékezésen, de személyesen nem tudtak jelen lenni. Ezért videóra vették fel, ahogy egyesületük elénekli a Föl, föl vitézek… kezdetű dalt az egyik kisfiú által harmonikán kísérve. Ezt a videót lejátszva zártuk műsorunkat, melynek során a közönséget is biztattuk, hogy énekszóval csatlakozzanak hozzánk. Ezáltal - ahogyan ezekben a napokban mindenhol - egymástól távol, mégis közösen ünnepelhettek a magyarok nemzeti ünnepünkön.

Az est zárásaként hatalmas megtiszteltetésben volt része az egyesület tanárainak és gyerekeinek: Nagykövet asszony egy hatalmas ajándékcsomagot adott át a vasárnapi iskola számára, mely szebbnél szebb magyar nyelvű játékokat és könyveket tartalmazott. Ezenkívül Sterlik Nikolettet, a MaGYaR JáTéK VáR! foglalkozások vezetőjét nagy meglepetés érte: a magyar kormány Pro Cultura Hungarica díjban részesítette odaadó és elkötelezett munkájáért, mellyel a spanyolországi gyerekeknek játékos módon adja át a magyar kultúra szeretetét. Ennek az elismerésnek átadására szintén a műsor után került sor.

Az est megkoronázásaként pedig a vendégek az állófogadás során erdélyi rakott káposztát és a marhapörköltet fogyaszthattak finom magyar borok kíséretében.