Március 15-i ünnepség Los Angeles-ben

Impozáns műsorral emlékeztek meg a 170. évforduló alkalmából

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz képe
2018. március 18-án, egy szép napsütéses napon a Kossuth szobornál vette kezdetét az ünnepi megemlékezés, ahol a főkonzulátus, az Egyesült Magyar Ház, a cserkészek, egyházi méltóságok képviselői és Los Angeles magyarsága koszorúzták meg a magyar szabadságharc szellemi vezérének szobrát.
Koszorúzás a Kossuth szobornálA Nemzeti dal énekléseTóth Péter zongorajátékaMolnár Attila szaval

Ezt követően az Egyesült Magyar Házban ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés; a kerek évforduló alkalmából egy rendhagyó filmvetítéssel, a Kossuth papja című film bemutatásával. A nyitó ima és Pereházy Miklós, az Egyesült Magyar Ház elnökének köszöntője után Széles Tamás főkonzul ünnepi beszéde következett. A főkonzul szerint a magyarság története bizonyította, hogy semmi nincs ingyen: egy tehetséges, törekvő, de alapvetően kis népnek folyamatosan meg kell küzdeni a talpon maradásért. Tehetsége, szorgalma, találékonysága évszázadok óta megtartja a magyart. Pedig hányan akarták, és akarják most is veszni látni, ám – még ha csupán egy kurta évre is, de megízlelhette a magyar, hogy mit is jelent a szabadság, az önrendelkezés.

„Hihetnénk, hogy a fegyverletétellel kárba veszett minden, amiért a reformkor nagyjai – köztük Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Széchenyi István, Wesselényi Miklós – küzdöttek. Ez nincs így. 1848 március 15. fénylő csillaga a magyarság történelmének. A szikra, amely lángra gyújtotta a parazsat, amely ott szunnyadt minden magyar évszázada lefojtott tűzhelyénél. És újra lobogott, loboghatott a függetlenség képletes lángja.” – zárta gondolatait Széles Tamás.

A műsort szavalatok, énekek, Tóth Péter zongorajátéka és a Kárpátok Néptáncegyüttes fellépése színesítette. Az ünnepi megemlékezés rendezője, művészeti vezetője és műsorvezetője Antal Tímea volt, aki immáron évek óta kiemelkedő munkával dolgozik azért, hogy mindig elsőrangú és emlékezetes műsor várja a megemlékezni vágyó magyarokat.