Március 15-i ünnepi megemlékezés Manchesterben

A Tulipán Citerazenekar, és népművészet, illetve a Boldog Salkaházi Sára Cserkész Csapat által

/ Vass Orsolya /
vass.orsolya képe
Manchesterben a város szívében, a Central Library-ben különleges eseményt szervezett Magyarország helyi Főkonzulátusa: az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen nem csak 1-1 csoport, hanem az egész magyar közösség részt vett. Eljöttek idősebbek, családosok, a Tulipán Citera zenekar és Cserkészcsapat, a helyi magyar iskola, és a helyi egyetemisták is.
citera műsorközös táncKossuth Lajos azt üzente... közös éneklésa legkisebbek szavalása

A Tulipán csapatban a sok gyakorlás meghozta eredményét, mert egy nagyon színvonalas, és sokrétű műsort tudtunk bemutatni az érdeklődőknek!

A rendezvényen a legkisebbek játéka, és szavalása után következtek jól ismert citera dallamok, ahol a kezdők, középhaladók és haladók is bemutatták tudásukat, majd Szívós Kata (a másik helyi Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa) is táncolt a citerások zenéjére. Ezután közös mezőségi táncok következtek, a Tulipán mellett profi táncosok táncoltak! A műsor közben többször felhangzottak versek, hiszen minden egyes résztvevő gyerek megtanult legalább egy versszakot valamelyik alkalomhoz illő versből!

A "Himnusz" és a "Kossuth Lajos azt üzente" című dal közös eléneklése minden résztvevőt  elérzékenyített, öröm volt hallani a sok különböző hangot egyszerre énekelni!

Az esemény zárásaként a Zsigmond Király Magyar Iskola, és a Boldog Salkaházi Sára Cserkész Csapat közösen kézműves, és cserkész foglalkozásokat is tartottak, tovább erősítve a közösségi kötelékeket, emellett pedig finom falatok is gondoskodtak a jó hangulatról.

Az este nem csupán egy ünnepi alkalmat jelentett, hanem egy olyan összetartozás, és közösségépítés lehetőségét, amely által a magyar kultúra és identitás még távol a hazától is megtalálja helyét és kifejezését.