Március 15-i megemlékezés Edmontonban

/ Ivaskó Gergely /
ivasko.gergely képe
Az Edmontoni Magyar Kultúrkör idén március 10-én tartotta ünnepi megemlékezését, amelyen Ódor Bálint nagykövet is beszédet mondott.
A Szent Imre Magyar Iskola diákjaiAz óvodások produkciójadr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagyköveteAz ünnepség utáni vacsora a nagykövettel

Az edmontoni magyarság minden évben kiemelt figyelmet fordít az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról való megemlékezésre. Az elmúlt évtizedekben hagyománnyá vált, hogy a Szent Imre Magyar Iskola diákjai készülnek ünnepi műsorral, amelyben az edmontoni magyar cserkészek és a Csárdás Tánccsoport kis táncosai is közreműködnek. A jeles eseményt idén március 10-én, szombaton tartották az edmontoni Magyar Házban.

Az ünnepély kezdetén Szenthe Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd az iskolás gyermekek léptek színpadra. A színvonalas, dalokkal és versekkel tűzdelt előadást Tóth Vörös Patrícia, a Szent Imre Magyar Iskola igazgatója állította össze. A szereplők között voltak kiscserkészek és táncosok is. Hatalmas sikert aratott a 4-6 éves óvodások produkciója, akik egy Kossuth-nótát adtak elő. A műsorban megszólalt továbbá Tolcsvay László Nemzeti dala, és a Kormorán zenekar Kik érted haltak című dala is. Az iskolások után a 26. sz. Prohászka Ottokár Cserkészcsapat énekelt el két közismert népdalt, majd Tóth Szabó Tímea, a magyar iskola egyik tanítója olvasott fel egy részletet Mikszáth Kálmán egyik írásából.

Az esemény Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövetének ünnepi beszédével zárult, aki nemcsak 1848 hőseiről emlékezett meg, hanem megköszönte a diaszpóra magyar szervezeteinek eredményes közösségépítő munkáját is. Az ünnepség után tájékoztatót tartott az edmontoni magyarságnak a 2018-as országgyűlési választásokkal kapcsolatban. Látogatása egy vacsorával zárult az Edmontoni Magyar Kultúrkör frissen megválasztott vezetőségének társaságában. A kötetlen beszélgetés során alkalma nyílt még jobban belelátni az edmontoni magyarság mindennapjaiba és be tudta mutatni a nagykövetség jövőbeli terveit is.