Március 15. Madridban

A forradalomra emlékezett a spanyolországi diaszpóra

/ Barabás Tamás /
barabas.tamas képe
Emléktábla-avatás, konferencia, és fogadás várta idén a magyarokat a megemlékezésre, amellyel méltóképpen ünnepelték az 1848/49-es forradalmat. A Madridi Magyar Nagykövetség által szervezett rendezvényen több mint 200 fő vett rész, így a Madách Egyesület számos tagja is.
FogadásKonferencia Emléktábla a konzulátusonDon Aurelio, Marosy Ferenc egykori segítője

Mint minden éven, a Madách Egyesület nem rendezett külön ünnepséget március 15-ére, hanem csatlakozott a Madridi Magyar Nagykövetség rendezvényéhez. Madridban a magyarországi hosszú hétvége után, március 19-én rendezték meg nemzeti ünnepünket, ezen a nagykövet és konzul mellett számos helyi magyar is megjelent.

Hétfőn délután 13:30-kor a Madridi Magyar Konzulátus épületénél kezdődött el a programsorozat, amely Marosy Ferenc egykori követ és a hajdani Magyar Királyi Követség emléktáblájának felavatásával kezdődött. Győri Enikő nagykövet beszédében megemlékezett Marosy Ferenc munkásságáról és a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatokról beszélt. A himnusz eléneklése után a megjelentek felavatták az emléktáblát, melyet a Szózat követett.

A következő programszakasz este 19:00-kor kezdődött a Cervantes Intézetben, ahol Reyes sin reinos, diplomáticos sin relaciones diplomáticas (királyok királyság nélkül, diplomaták diplomáciai kapcsolatok nélkül) címmel konferenciát rendeztek. A 200 fős vendéglistát több egyetemi kutató, a nagykövet és a konzul, és természetesen számos magyar család is színesítette. A nyitóbeszédet Juan Manuel Bonet Planes, a Cervantes Intézet igazgatója mondta, majd Ramón Gil-Casares Satrústegui, és Győri Enikő is köszöntötte a közönséget. Az első kerekasztal-beszélgetést Argita Daudze lett nagykövet, Doru Liciu, a román külügyminisztérium munkatársa, Grzegorz Bąk a Complutense Egyetem tanára, és Gyuricza Kata, a Ferenc Marosy – un embajador real de Hungría en Madrid (1949-1969) könyv társszerzője folytatta, akik a második világháború után kelet-európai menekülteket befogadó Spanyolországot "képviselték". A második kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Habsburg György, Piotr Potocki, és II. Simeon bolgár cár voltak.. A beszélgetés a hidegháború alatt kialakult spanyolországi menekült közösségek és a követségek kapcsolatáról szólt. Ezek után bemutatták a Gyuricza Kata és Gyuricza Péter által írt, Marosy Ferencről szóló könyvet, melyet dedikáltak is a szerzők. 

A konferencia végén Győri Enikő nagykövet fogadásra invitálta a megjelenteket.