Március 15. - Frankfurt am Main, 2017

/ Karakas Zoltán /
karakas.zoltan.zsolt képe
A frankfurti Katolikus Magyar Egyházközség szervezte meg idén is az ünnepi megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc dicsőségére. A szentmise után kezdődött a műsor gyerekek, cserkészek, lelkes szülők és a KCsP-ösztöndíjas, Karakas Zoltán részvételével.

 A plébánia nagyterme megtelt, a kokárda sehonnan sem hiányzott. Az Egyházközség elnöke, Horváth Ottó nyitotta meg az ünnepet.

A műsor első részében azokról a személyekről, eseményekről, helyszínekről hallhattak a jelenlevők, akik, amelyek meghatározták az 1848/49-es eseményeket. Megelevenedtek az európai forradalmak hírei, Széchenyi, Kossuth, a márciusi ifjak és a hálás utókor közt jelen volt Petőfi Sándor is – verseivel. A honvédő nemzetre közös énekléssel emlékezett az alkalmi zenekar és kórus a közönséggel együtt. …♫ ♪ Huszár gyerek, huszár gyerek.. ♪♫ A világháló segítségével néhány percre Budapest, a Nemzeti Múzeum tűnt fel Szenti Vajkkal, a „Nemzeti dal” énekesével.

Az előadás második részében felidéztük a március 15-i „ünnepségeket” immár 169 éves távlatból. Érdekes és megrázó események sora bontakozik ki kezdve az 1. évfordulótól, amikor is Bem tábornok épp március 15-én küldi a jó hírt: Erdély felszabadult, az ellenség kiűzve! Önkényuralom, majd 1860. március 15-én halálos sortűz ér egy pesti joghallgatót..., 1927-ben a 80. évfordulóra lesz nemzeti ünnepnap Horthy kormányzó rendeletére..., az 1950-es években történészek megállapítják: Táncsics, Petőfi kommunisták voltak.., 1956 ősze ’48. örököse..., 1969: Forradalmi ifjúsági Napok..., 1970-es évek: rendőri gumibotozás..., 1986: „Lánchídi csata”..., 1989: százezer ünneplő az ellenzéki megemlékezésen. 2017. március 15. nemzeti ünnepnap, államfői megemlékezések, családi programok, nyílt nap a minisztériumokban, az Országházban, vásári forgatag, Szent Korona-látogatás, huszártábor és a világ valamennyi magyarjának megemlékezése – remélve, kívánva – békében, boldogságban, idegen hatalom nélkül!

A műsor végén a Kossuth Lajos azt üzente... népdalt, az ünnepély zárásaként pedig a Himnuszt és a Székely Himnuszt énekeltük el.