Március 15-i ünnepi megemlékezés Stuttgartban

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
Hosszú évek óta kialakult az a szokás Stuttgartban, hogy az október 23-i megemlékezésnek a Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség, a március 15-i ünnepségnek pedig a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet ad otthont. Idén sem volt ez másként, ugyanis 2017. március 12-én, vasárnap nagy ünnepélyt rendeztek a Bad Cannstatt-i Lutherkirche-ben az 1848-os események emlékére.
Toborzás - Csöbörcsök Táncegyüttes Fotó: Hidas CsabaKis-Csöbörcsök Néptánccsoport Fotó: Hidas CsabaA megemlékezés fellépői Fotó: Hidas CsabaAz ünneplő közönség Fotó: Hidas Csaba

15:00-tól ökumenikus Istentisztelet kezdődött a templomban, amire szép számban gyűltek össze az ünnepi ruhába és kokárdába öltözött hívek. Ezután a feldíszített gyülekezeti terem várta a közel 350 érdeklődőt, az asztalokon friss házi süteményekkel, kávéval és teával; majd 18:00-tól ünnepi előadással,  A szabadság bajnoka – Kossuth Lajos címmel.

Kétszáz évvel ezelőtt született az újkori magyar történelem egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, Kossuth Lajos, Magyarország kormányzója. Neve az 1848-49-es szabadságharccal elszakíthatatlanul összeforrt. Hosszú évszázadok elnyomása megszüntetőjének, a szabadság első sikerei kovácsának, a másfél évig tartó függetlenség kivívójának tekintjük őt. A megemlékezés tisztelgés volt az előtt az ember és államférfi előtt, aki – hosszú évszázadok után – először jelent meg a világpolitika színpadán, felhívva a figyelmet egy elnyomott és elmaradott ország és nép keserves sorsára. Kossuth pályája azonban két nagy ellentét közepette vezetett. Első lépése óta nem rokonszenvezett vele gróf Széchenyi István, akit pedig ő maga nevezett el a „legnagyobb magyarnak”. És egyikük sem számított a másik ellentét-forrásra. Azokra, akik „világszabadságról” vitatkoztak francia mintára és „véres napokról álmodtak” Petőfivel és odakiáltották a magyar népnek, hogy „Talpra magyar, Hí a haza…” Nekik is emléket állítottak az idei ünnepi műsorban.

A színpadi produkció megálmodója, a korábbiakhoz hasonlóan, idén is Gémes István evangélikus lelkész és felesége, Gémesné Réz Katalin voltak, a színpadra állításban pedig Hortobágyi Ivett KCSP ösztöndíjas segített nekik. Fellépőként a Csöbörcsök és Kis-Csöbörcsök Táncegyüttes, a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok, a Stuttgarti Magyar Amatőr Színjátszó Kör és a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet tagjai működtek közre.

A hatalmas ünnepi összejövetelen idén is méltóképpen emlékeztek meg a történelem viharos eseményeiről és hőseiről. Ezúton is hálás köszönet ezért mindazoknak, akik segítették ennek létrejöttét és sikeres megvalósulását!