A magyarok ünnepelnek

Adventi műsor - Életképek

/ Márton Csaba /
marton.csaba képe
Advent második vasárnapján volt látható a Csöbörcsök Táncegyüttes Adventi műsora, mely az "Életképek" nevet kapta. Lelkünkben a várakozás és az ünnepre való készülődés, hangolódás már várta a szenteste eljövetelét, ahol megpihenve együtt lehetünk szeretteinkkel. A műsor előtt istentiszteletet tartott Gémes Pál, a stuttgarti magyar protestáns gyülekezet lelkésze.
Csöbörcsök női táncosaiÉdes Gergelem

Ezt követte a szeretetvendégség keretén belül megtartott adventi műsorunk, melyen körübelül 150 vendég volt jelen.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy Kemény József és felesége, Ibolya, az együttes művészeti vezetői megbíztak bennünket azzal a feladattal, hogy az adventi időszakra készítsünk műsort. Így jött létre a "Csöbörcsök család" (az utánpótlás együttes fiataljai, a csöbörcsökös táncosok, a Törekvők együttes táncoslábú felnőttei együtt) által létrehozott és előadott adventi műsorunk, melyet végig nagyon jó hangulatban, gördülékeny próbafolyamatban tudtunk megalkotni, és melynek során kedves párom, Edina és jómagam mindvégig éreztük a támogatást.

A műsort igyekeztünk úgy összeállítani, hogy mindenki megkaphassa a helyét benne, illetve mindenki ki tudja hozni magából a legtöbbet. Az előadás keretszerkezetét Babits Mihály Karácsonyi Madonna című regényes legendáinak némely idézett részlete adta, melyet Balabás Csaba szeretetteljes hangja jelenített meg.

A mese elhangzása közben Balabás Klára alakította a Karácsonyi Madonnát. A darab közben a legifjabb táncosok kihasználva a körtáncok mély, egyedi erejét, felcsíki hejszát táncoltak, illetve a csöbörcsökös lányok szintén egy nagyon erős körtáncot, az archaikus moldvai tájegység Gergelem táncát, melyben kellőképp meg tudták mutatni azt a női őserőt, ami bennük rejtőzött. Mindezek mellett gyimesi figurákból merítkezve két táncospár az örök körforgást testesítették meg táncukkal.

A Törekvők felnőtt táncosai széki csárdással örvendeztették a nagyérdeműt, mely tánccal tökéletesen megmutatták a felnőtt korra jellemző "érett" táncolást. 

Az est zenei részét a Tokos Zenekar szolgáltatta, és nagy örömünkre a Csöbörcsök Táncegyüttes zenész tehetségei is kedvet kaptak a közös muzsikálásra. 

Ezzel a moldvai archaikus énekkel szeretnénk kívánni minden kedves olvasónknak békés, meghitt, szeretetteljes karácsonyt és boldog új esztendőt a "Csöbörcsök család" és jómagunk nevében!

"Paradicsom kőkertjében
Arany szőnyeg leterítve
Azon vala rengő bölcső
Abba fekszik az Úr Jézus

Az Úr Jézus arany alma,
Jobb kezében arany vessző,
Föl föl kapja s meg zúdítja,
Zeng az erdő ,cseng a mező.

A madarak énekelnek
Az angyalok csendítenek
Sose láttam szebb gyümölcs fát
Mint Úr Jézus keresztfáját

Piros vérrel virágozik
Szentlélekkel gyümölcsözik
Az angyalok énekelnek 
A magyarok ünnepelnek."