Beszélgetés Kálmán Bernadett szervezővel
Mikor tartották az első Nemzetek Konyhája rendezvényt?
2015-ben. Azóta minden szemeszterben megtartjuk, immáron 5. alkalommal.
Mi a célotok az esemény szervezésével?
A Swinburne-i Nemzetek Konyháján a külföldi diákok kulturális sokszínűségét és az egyetemi élethez való gazdag hozzájárulásukat ünnepeljük. Tradicionális ételeket mutatunk be, melyet a vendégek meg is kóstolhatnak, a diákok pedig elmondják kötődésüket az adott ételhez.
Milyen konyhák mutatkoztak be a mostani alkalommal?
A szeptember 7-i menü a következő volt: Sri Lanka képviselői főztek csirke curryt lencsefőzelékkel, rizzsel és kókuszos kelkáposztával. Pakisztáni diákok bárány handi curryt készítettek fokhagymás naan kenyérrel. Őshonos ausztrálok kengurunyárssal, tradicionális kenyérrel, lekvárral és itteni fűszerparadicsom-mártással mutatkoztak be. A magyarok desszerttel, mégpedig somlói galuskával álltak elő.
Magyarok korábban megmutatták már magukat?
Most voltak először, általában ázsiai konyhák szoktak szerepelni, mivel a diákok többsége ázsiai. A márciusi eseményen például perzsa, indiai, indonéziai diákok és európaiként az olaszok főztek.
Összesen hány diákot és hányféle nemzetiséget számlál az egyetem?
Több mint 35 000 diák tanul a Swinburne Egyetemen, ahova 100 országból érkeztek diákok a világ minden kontinenséről.
Te szervezője és résztevője is voltál az eseménynek?
Igen, 2014 óta abban a csoportban dolgozom pénzügyesként, ahol ezeket az eseményeket szervezik. Tavaly volt szerencsém tanulni is az egyetemen és imádtam. Mivel az egyik diákcsoportunk utolsó percben visszalépett, Simone, a főszervező megkérdezte, hogy szeretném-e képviselni Magyarországot. Kedves barátommal, az itt tanuló Ruscsak Tamással vágtunk bele a somlói galuska készítésébe – 160 fő számára.
Miért van szükség ilyen vagy ehhez hasonló napokra az egyetemen?
Az egyetem hisz abban, hogy a közösségek sokszínűsége erősebbé teszi az intézetet. 2017 márciusában adták ki a Diverzitas Chartat, ami elismeri és tiszteleg a sokféle kultúra előtt, amelyből a Swinburne-közösség áll.
A rendezvényen mind fellépőként, mind kóstolóként nagyon jól éreztük magunkat, az ételek igazán ízletesek voltak, legnagyobb meglepetést az édeskés, semmihez sem hasonlítható kenguruhús okozta, de természetesen a legjobban a finom hazai, a somlói galuska esett!
Kívánok további sikereket, és ugyanilyen eredményes rendezvényeket!