Magyar zenei programok a Magtárban (Los Angeles)

Egy teljes hétvége a kultúra és szórakozás szolgálatában

/ Hajdu Ferenc /
hajdu.ferenc képe
A Magtár névre hallgató Magyar Kulturális Szövetség márciusi programsorozatának fergetegesre sikerült lezárása két egymást követő estén is megmozgatta a magyarokat.
örömtánc a SzkojánivalHajnali a SzkojánivalMiss Bee - Bestiák a MagtárbanKrajcsó Bence a Magtár színpadán

Március utolsó előtti hétvégéjén mind a két nap eseményteli volt a Magtár és az aktív magyar közösség életében. Szombaton este ugyanis a Bestiákból ismert Miss Bee adott nagyszerű koncertet: a Bestiák slágerek mellett Cserháti Zsuzsához, Zoltán Erikához, a Neotonhoz, Koncz Zsuzsához és a 90'es évek disco zenéihez kapcsolódó legismertebb dalok hangzottak el. A jó hangulat Miss Bee-n is múlott, aki a közönséggel együtt táncolva énekelt, hamar megtörve így az egyébként sem túl vastag jeget a folyamatosan érkezők soraiban. A teljes estét kitöltő közös táncos-zenés koncertet követően DJ Kari gondoskodott a további mulatságról, a nótázós dáridótól kezdve a retro slágereken át napjaink népszerű zenéjéig. A lelkesen táncoló közönség megtöltötte a színpadot, száznál is többen élvezték a közös szórakozást a magyar zenére, magyaros ételek társaságában.


Vasárnap este igazi meglepetés volt számomra, amikor a "Szkojáni Charlatans" egy magyarbenedeki vénes dallamaival kezdte a koncertjét. A világzenét játszó zenekar főleg a magyar, cigány és balkáni zenei világból táplálkozik és alkot. Bár Budapest az egyik központjuk, mégis két amerikai egy francia és egy magyar tagja van a zenekarnak. Név szerint Bitó János a magyar tehetség, aki harmonikával erősíti a együttest. A koncertet szinte végig táncolták a Kárpátok tagjai és a balkáni régió hangzásvilágát kedvelő közönség. Nagyszerű volt együtt átélni a közös kelet-európai népi kötődésű kultúra eme sokszínűségét. Sőt, a koncert után még szűkebb körben folytatódott a muzsika és tánc egész hajnalba nyúlóan, mikor is gyönyörű kalotaszegi énekekkel búcsúztunk el egymástól a viszontlátás reményében.

Az estét Krajcsó Bence citera-előadása tette egészen kiemelkedővé, képviselte a korokon átívelő, tisztán magyar hagyományból táplálkozó zenei hangzást. A népművészet ifjú mestere márciusi turnéjának zárókoncetjét adta a Magtárban, elbűvölve és megénekeltetve a magyar közönséget.

Ezen alkalomból készítettünk egy apró kiállítást különféle népek – többségében magyar – különféle viseletbe öltöztetett babáiból, illetve magyar szőttesekből és csodálatos korondi cseréptárgyakból. A népi tematika nagy érdeklődésre tartott számot, többen megcsodálták és lefényképezték. Különösen azoknak volt ez nagy érték, akik nem ismerték rég eltemetett, elfeledett magyar gyökereiket, melyeket most teljes odaadással tárnak fel és tesznek magukévá. 

A Magtár a későbbiekben is helyet szeretne adni úgy a populáris mint a népi tematikájú programoknak, amik a magyar közösséget összetartják és gyarapítják.