Magyar szavaktól voltak hangosak a banánföldek Brazíliában

Nyelvgyakorlás és közösségépítés

/ Hammer Angéla /
hammer.agela képe
Július végén tartottunk a helyi magyar közösség épületében egy találkozót az egyesületben magyarul tanuló diákok részére. Az esemény nem csak a nyelvgyakorlásra, de magyar ételek kóstolására is lehetőséget nyújtott a lelkes résztvevőnek.
Gyöngyörű környezetben volt lehetőségünk a találkozásraA magyarul tanulók egy részeA legtöbben személyesen is ápolják az itt kialakult kapcsolatokatBrazil és magyar ételeket kóstolhattunk

Santa Catarina államban nagy hagyománya van az úgynevezett „cafe”-nak, amely talán uzsonnaként fordítható le leginkább magyarra.

Ennek keretein belül sokféle édes és sós étel is kerül az asztalra, de természetesen a brazil kávé sem maradhat el, amely a méltán híres brazil kávémagokból készül.

A helyiek általában szűrt kávé formájában fogyasztják feketén, kevés cukorral.

Korábban nekem is volt már szerencsém több ilyen rendezvényen részt venni, így úgy gondoltuk, hogy jó ötlet lenne a helyi és a magyar hagyományokat egy hasonló esemény keretében ötvözni.

Az egyesület székházában találkoztunk egy csütörtöki délutánon, amely Jaragua do Sul születésnapja is volt egyben.

Készítettünk közösen kenyérlángost és mákos gubát is. Utóbbi azért különleges, mert az országban nagyon korlátozottan elérhető a mák, így a legtöbb résztvevő életében először ízlelte meg ennek különleges ízét. Szerencsére osztatlan sikert arattak az ételek! 

Nagy örömömre szolgált, hogy a teljesen kezdő és a már több tíz éve tanulók megoszthatták egymással a tapasztalataikat, de természetesen egy rövid nyelvgyakorlás sem maradt el.

Az eseményt hagyományteremtő jelleggel szerveztük, így remélhetőleg a jövőben is sok hasonló kezdeményezésen vehetnek részt a helyiek.