Magyar programok a dublini Kultúra Éjszakáján

A kultúra hídjai

/ Herédi Károly /
heredi.karoly képe
2017. szeptember 22-én, péntek este a szokásosnál is pezsgőbb volt Dublin városa, ahol több, mint 260 helyszínen zajlott a Culture Night nevű, a Múzeumok éjszakájához hasonló rendezvény.
Nemzetközi táncházNemzetközi táncházNemzetközi táncházHaigazing

Mindkét magyar érdekeltségű esemény nemzetközi jelleget öltött. A Hungarian Culture Days, illetve a Culture Bridge szervezet nemzetközi táncházat szervezett, ahol nem csupán magyar, hanem a szlovák, bolgár és lengyel néptáncosok is bemutathatták országuk néphagyományának e fontos szeletét. E kitűnő alkalmak során nem kizárólag saját folklórjukat (és gasztronómiájukat) közvetítették és népszerűsíthették a tánccsoportok, de egyben az ír közönség és egymás felé is hidat építhettek, amely a Culture Bridge szervezet egyik fontos vállalása is.  

A költészet és képzőművészet összekapcsolásából született meg a Haigazing című különleges tárlat Dublin belvárosának szívében, a Red Bank 1736 nevezetű borbárban. Fekete Beatrix szén- és ceruzarajzai szorosan együtt éltek David J. Kelly haikuival. A két kifejezésforma szűkszavúsága és sallangmentessége sok embert vonzott a bárba és ihletett meg. A kialakuló beszélgetések, párbeszédek izgalmas kulturális műhelyhangulatot teremtettek.