Magyar Örökség Fesztivál San Franciscóban

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe
Egy igazi magyar lakodalmast láthatott az a több mint háromezer ember, aki részt vett a San Franciscó-i Magyar Örökség Fesztiválon. Az ötödik születésnapját ünneplő rendezvényre Magyarországról is érkeztek vendégelőadók: Berecz István, a Fölszállott a Páva első versenyének szólótáncos nyertese, valamint a Dűvő Zenekar két tagja, akik megmutatták az amerikai közönségnek, hogyan is mulat a magyar.
Voisin Éva tiszteletbeli konzul ünnepi beszédeAz Eszterlánc Népi Együttes LakodalmasaA színpadon Berecz IstvánA Senior Centerben a Corvinus Kórus énekelt

Belmontban már kora reggel majd százan állították a sátrakat és építették a színpadot, hogy időben minden a helyére kerüljön. Rengeteg önkéntes dolgozott hónapokat a fesztivál előtt és annak napján is azon, hogy minden a lehető legtökéletesebben sikerüljön. Május-13 án pedig csodálatos népviseletbe öltözött lányok és asszonyok, lángos, gulyás és kürtöskalács, no meg magyar kézművesek és népzene várta a Twin Pines Parkba érkezőket.

A Bay Areaban megközelítőleg 2500 magyar család él, így a helyi Magyar Örökség Alapítvány fontosnak tartotta, hogy ebben a multikulturális közegben a magyarok is bemutathassák kultúrájukat, hagyományaikat és gasztronómiájukat az amerikai közönségnek. Ezért indították útjára a Magyar Örökség Fesztivált, ami idén már az ötödik és a helyi magyar szervezetek valamint egyházak összefogásával jön létre évről évre – meséli Gilbert Szilvia, a szervezet elnöke.

A program már délelőtt elkezdődött, az Első Kaliforniai Huszár Regiment valamint a cserkészek ünnepi bevonulása után Voisin Éva tiszteletbeli konzul, valamint Magyary Ilona a Magyar Örökség Alapítvány alapító tagja köszöntötte a résztvevőket. Ezután vette kezdetét a másfél órás dínomdánom, ahol a vőfély Magyarország egyik legkiválóbb férfi szólótáncosa, Berecz István volt, a talpalávalóról pedig a szintén hazai Dűvő zenekar két tagja: Hrúz Dénes és Szabolcs, valamint a Vancouveri Forrás Banda gondoskodott. A násznép a helyi Eszterlánc Népi Együttes és a Mazsola Tánccsoport tagjai voltak, akik a lakodalmas keretében mutatták be a színpadon gazdag népi táncörökségünket. A nap különlegessége volt, hogy a menyasszony, valamint a vőlegény, akik szintén a helyi tánccsoport tagjai, nemrégiben házasodtak össze, nagy ünneplés akkor viszont nem volt, így most erre is sort keríthettek.

A fesztiválon több helyen is zajlottak egyszerre a kulturális programok, a benti színpadon a Harangvirág Játszóház szórakoztatta a gyerekeket, valamint fellépett a helyi Corvinus Kórus, de az érdeklődők például egy előadást is meghallgathattak a Kodály módszerről.

A fesztivál keretében minden évben egy kiállítás is nyílik, ahol a magyar történelem, valamint a hungarikumok és a népviselet kerülnek előtérbe. A legnagyobb sikere idén annak a „tiszta szobának ” volt, amit több mint száz éves, kézzel festett, magyar motívumokkal díszített bútorokkal rendeztek be. Mindezt Paulette és László Fonó, a  korábban San Francisco egyik híres magyar éttermének, a Paprikás Fonónak a tulajdonosai bocsájtották a kiállítás rendelkezésére.

És ha már étterem, természetesen a magyar ételek sem hiányozhattak a fesztiválról, a gulyás, a lángos és csirkepaprikás, no meg persze a magyar sütemények és borok, amikből szintén kóstolhattak a vendégek.

Az este táncházzal zárult, ahol folytatódott a mulatozás, itt bárki elsajátíthatta a magyar néptánc lépéseit.

Aki bővebb információkat szeretne olvasni a programról, az a fesztivál weboldalán megtalálja.

www.hungarianheritagefestival.com