Magyar Örökség Fesztivál Belmontban

/ Pál Krisztina /
pal.krisztina képe
Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Magyar Örökség Fesztivált május 11-én a belmonti Twin Pines Parkban.
Zászlók ünnepélyes behozatala. Eszterlánc néptáncegyüttes és a Forrás BandaMazsola gyermek néptáncegyüttesMagyar Örökség Fesztivál 2019

A fesztivált a Magyar Örökség Alapítvány (Hungarian Heritage Foundation of the San Francisco Bay Area) lelkes önkéntesei szervezik, akiket további önkéntesek odaadó munkája segít a fesztivál megvalósulásában. A fesztivál célja a magyar hagyományok és kultúra továbbadása és megismertetése, nemcsak az öböl környéki magyarokkal és leszármazottaikkal, hanem minden amerikai érdeklődővel is. Évről évre egyre több amerikai vendég fordul meg a fesztiválon.

A fesztivál a hagyományokhoz híven az Első Kaliforniai Huszárregiment és a Cserkészek bevonulásával kezdődött, akik a zászlókat vitték fel a színpadra. Ezt követően Diana Pray operaénekes énekelte el az Amerikai Himnuszt, majd a Corvinus Kamarakórus a Magyar Himnuszt. A himnuszokat követően áldást adott Németh Maurus atya, és köszöntő beszédet mondott Doncsev András konzul, tudományos és technológiai attasé.

Idén Magyarországról Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó és népmesegyűjtő, Berecz István  örökös aranysarkantyús táncos, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője és koreográfus és Bures Réka kiváló táncos szólista voltak vendégfellépőink. Itt volt a Seattle-i Forgatós gyerek néptáncegyüttes valamint a Forrás Banda Vancouverből. A San Francisco-i Öbölből fellépett a Mazsola gyermek néptáncegyüttes, az Eszterlánc néptáncegyüttes, a Silentium Valley Band és A Beautiful Violin, valamint körjáték bemutatót tartottak a Cserkészek. A Harangvirág Játszóház bábelőadással és körjátékkal várta a gyerekeket.

Gergely Éva előadóművész, csipkekésztő iparművész és designer, népi gyöngygallér (nyaklánc) kiállítását is láthatták a fesztiválra látogatók, valamint a csipkeverés fortélyait is bemutatta, amit ki is lehetett próbálni a segítségével. Minden évben készül egy kiállítás is a fesztiválra, amin Magyarországgal ismerkedhetnek az érdeklődők. Évről évre valami újdonsággal készülnek a szervezők, idén Gergely Éva népi gyöngygallér kiállítása mellett, többet megtudhattak a magyar kastélyokról a látogatók. Továbbá a magyar várakról és hangszerekről interaktív számítógépes bemutató is készült.

A fesztiválon sok magyar finomságot kóstolhattak meg a látogatók. A Redwood City-i Magyar Református Templom valamint a Katolikus Misszió is ínycsiklandó magyar ételekkel várta a vendégeket, a Cserkészeknek köszönhetően lángost is lehetett kapni.

Az egésznapos rendezvény a színpadi program végeztét követően Berecz András és Berecz István „Apja fia” esti előadásával folytatódott, melyben közreműködött Bures Réka és a Forrás Banda, majd táncház zárta a 2019-es Magyar Örökség Fesztivált.

 

Herman Zsuzsanna és Pápai Éva képei, köszönet értük!