Magyar ökumenikus istentisztelet Edinburghben

500 éves a reformáció

/ Marton Anikó /
marton.aniko képe
1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben van az 500. évfordulója.
Sáfrány Zoltán református lelkész igét hirdetMagyar keresztények EdinburghbenMagyar keresztények EdinburghbenSáfrány Zoltán református lelkész igét hirdet

A Reformáció Emlékévének méltó megünneplésére készült az edinburghi keresztény közösség is, melynek tiszteletére október 31-én este Sáfrány Zoltán református lelkész hálaadó ökumenikus istentiszteletet tartott a St Andrew's and St George's West Church-ben. Az alkalom a Mint a szarvas című zsoltár eléneklésével, majd a Szentlélek Isten, jöjj szívünkbe című református énekkel kezdődött és igehirdetéssel folytatódott. Az ige, amely alapján szólni kívánt a lelkipásztor a gyülekezethez, Józsué könyvének első 24 verse. Az alkalom alapigéje: „Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk” (Józsué 24,15). A tiszteletes magyarázatában kiemelte, hogy a keresztény ember életében fontos a helyes döntés és az elköteleződés Isten mellett, valamint arról is beszélt, hogy a reformáció 500 évvel ezelőtt kezdődött, de értékei a mai nap is fontos üzenetet hordoznak. Az istentisztelet közös imádsággal, majd a Válasszatok, addig, míg tart a ma című énekkel zárult.
Az ökumenikus istentisztelet alkalmával a különböző felekezetekhez tartozó magyarok közös hálaadással méltatták a reformáció öt évszázadának ünnepét és ápolták a keresztyén hagyományokat.