Magyar néptánc az ausztrál fővárosban

Egy fesztivál, ahol rengeteg nemzet bemutatja népi, hagyományos kultúráját

/ Sebestyén Kristóf /
sebestyen.kristof képe
Sokadik alkalommal került megrendezésre a "National Folk Dance Festival" Canberrában, amelynek a Sydney-i Kengugró Ausztrál Magyar Népi Együttes, és a Transylvaniacs zenekar többszöri visszaérkező látogatója és fellépője.
Kengugró Népi Együttes és a Transylvaniacs zenekarKengugró Ausztrál Magyar Népi EgyüttesPillanat a felvonulásrólUtcai fellépés

Az ötnapos esemény húsvét ünnepének idejére esett, ahová egész világról érkeznek fellépők, hogy megosszák kultúrájukat, és művészetüket a közönséggel. Ebben az évben mintegy harmincan képviseltük a magyar kultúrát a fesztiválon, zenészek és táncosok egyaránt.

A napok során úgynevezett utcai előadásokat tartottunk, ahol énekelve és táncolva vonultunk végig az fesztivál területén, és egy-egy helyen megálltunk bemutatni a koreográfiáinkat és népi játékainkat. Ezen alkalmakkor lehetőség nyílt a közönséget is bevonni a népi játékokban, melyek mindig hatalmas sikert arattak, és a jó hangulat végigkísérte az eseményeket.

Az utcai előadások mellett külön tánctanítást is szerveztünk az érdeklődő közönségnek, ahol megismerhették a bogyiszlói, bonchidai, szatmári és egy kis moldvai táncokat. Ezenkívül az estéket mindig egy kisebb táncházzal fejeztük be, amelyek során a magyar népzenétől volt hangos az előadóterem.

Rendkívül megható érzés volt megtapasztalni a fesztiválra látogatók érdeklődését és szeretetét a magyar kultúra és néptánc iránt. Reméljük, hogy részvételünkkel minél szélesebb körben sikerült megismertetnünk a néptánc örömeit a világon.

2025-ben a Transylvaniacs zenekar, és a Kengugró Népi Együttes nem vesz részt a fesztiválon, mivel egy tíz napos Kalotaszegi Tábort szerveznek. Az eseményre Magyarországról is hívnak táncoktatókat, és zenészeket, és várnak minden táncolni vagy zenélni vágyó érdeklődőt.