Magyar napok Tel Aviv-ban

/ Kormos Boglárka /
kormos.boglarka képe
Tel Aviv északi kikötőjében október 10-én nyitotta meg kapuit a Robert Capa és a Magyar Design kiállítás "Mindennapi Művészet" címmel. A kiállítás a Magyar Kulturális Évad részeként, és a Magyar Napokkal összefonódva október 26-ig várta a vendégeket, és biztosított teret a magyar kultúra széles körben való ismertetésére és a magyar-izraeli kapcsolatok erősítésére.
Lukács Miklós Trió

Az Izraelben március óta zajló Magyar Kulturális Évadot a Tel Aviv-ban októberben megrendezett Magyar napok, illetve Robert Capa és a Magyar Művészeti Akadémia Design kiállítása zárták le. A rendezvénysorozat az Izrael Állam és Magyarország között fennálló diplomáciai kapcsolatok 30 éves évfordulójára készült.

A kiállításon a világhírű fotóriporter Robert Capa (Friedmann Endre) az 1948-1950-as években készített fényképeiből láthattunk egy válogatást, mely Izrael állam megalakulását, és az újraéledő ország mindennapjait mutatja be. A 4 kivétellel fekete fehér fotókat a kortárs magyar ipar és képzőművészek alkotásai vették körbe. Poszterek, ékszerek, ruhaköltemények, üveg, fém és bőrből készült tárgyak mellett innovatív alkotások is felbukkantak, mint a görkorcsolya, amivel nehéz felborulni, és a gördeszka, aminek lengéscsillapítója révén métereket ugrálhatnak azok, akik tudnak, valamint innovatív tömegközlekedési eszközök makettjei.

A kiállítási terem az október 15-17. napok alatt megrendezett Magyar napok különböző eseményeinek kiemelt helyszíne volt. Ilyen esemény volt például a Magyar Emlékek Izraelben könyvbemutató, ahol Benkő Levente Magyarország izraeli nagykövete és Prof. Daniel Hershkowitz rabbi, közszolgálatért felelős biztos is felszólaltak a könyv szerzői – Dr. Novák Attila és Shiri Zsuzsa – mellett. A kiállítási terem többek között még Rubik kocka versenynek, magyar egyetemek bemutatkozásának, magyar filmek és Budapest bemutatásának is teret adott.

A Magyar napok a kiállítási termen kívül a szabad ég alatt, nagyszínpadon és sátrak árnyékában zajlottak. Az odalátogatók megkóstolhatták a magyar ízeket, a gulyást, töltött káposztát, dobost és kürtőskalácsot, és élvezhették többek között Bársony Bálint, a Bohemian Betyars, a Szalonna és bandája és Farkas Izsák hegedűművész dallamait. Kicsik és nagyok egyaránt találhattak maguknak érdekes programot a sátrak árnyékában. A kézműves sátrak mellett helyi magyar újságok, otthoni magyar szervezetek és alapítványok képviseltették magukat,  így például az Élet Menete Alapítvány.

Október 22-én tartották a nemzeti ünnepi fogadáts a kiállítás termében, ahol Benkő Levente nagykövet mondta el ünnepi beszédét, majd a Lukács Miklós Trió adott egy rövid koncertet.   

A rendezvénysorozat nagy látogatottságnak örvendett, izraeliek, turisták, itt élő magyarok és magyarok leszármazottai – akik örömmel kezdtek újra magyarul társalogni – mind velünk együtt élvezték ezeket a napokat.