A Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban Díj 2019. évi nyertese a Birminghami Magyar Tanoda és Kulturális Központ

/ Nagy Regina Mária /
nagy.regina képe
Nagy elismerésben részesült a Birminghami Magyar Tanoda és Kulturális Központ: 2019-ben elnyerte a Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban Díjat.
A Tanoda életébőlA Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban-Díj 2019 ÖnkéntesekA Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban-Díj 2019 átvétele

„A magyar kultúra napja alkalmából a Londoni Magyar Kulturális Központ ismét meghirdette A Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban Díjat, az Egyesült Királyságban működő non-profit magyar kulturális és/vagy oktatási szervezetek számára. A díj célja, hogy támogassa a magyar diaszpóra kulturális identitását erősítő tevékenységét.”c

A pályázatban ismertetni kellett a szervezet 2019-ben végzett tevékenységeit és a következő év terveit.

A Tanoda 2016-ban indult családi klubként és azóta dinamikus fejlődésen ment keresztül, 2017 áprilisában megalakult a Hungarian Community Group West Mildands CIC, azaz a Birminghami Magyar Tanoda és Kulturális Központ. A tanulók száma folyamatosan növekedett, és a tanítási napokon túl egyre több közösségi tevékenységet is szerveztek. A Központot teljes mértékben lelkes, összetartó önkéntesek irányítják és működtetik, munkájuk és családjuk mellett, szabadidejükben. A Tanodában a foglalkozásokat kéthetente tartják, és minden hónapban egyszer a Fonoda tagjai is rendszeresen találkoznak, ezen túl pedig farsangi, karácsonyi és húsvéti családi napok várják az érdeklődőket.

Évente mintegy öt, kifejezetten felnőtteknek szóló programot szerveznek. Ezt a kínálatot szeretnék tovább bővíteni és 2020-ban színházi előadásokat is szervezni. A jövő év egyik legnagyobb kihívása, hogy a Központ szeretné életre hívni a Birminghami Magyar Táncházat, melynek keretében 2020 első felében 4 alkalommal rendeznének élőzenés táncházat, dal- és tánctanulással gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sorozatot 2020 júniusában egy nagyobb esemény zárja majd, melynek keretében magyarországi vendégfellépők és családi programok várják a vendégeket.

A díj elnyerése nagyban támogatja a jövő évi tervek megvalósítását.

Bővebb információk a közösségről:

facebook.com/birminghamiskola/

birminghamimagyarok.org/