Magyar Kultúra Napja

Kettős könyvbemutató és koncert a Collegium Pazmaneumban

/ Leichtenstern Katrin Ilona /
leichtenstern.katrin.ilona2023 képe
Két kötetet is bemutattak a bécsi Collegium Pázmáneumban. A Kaláka Clubbal közösen szervezet irodalmi alkalom a Magyar Kultúra Napját vezette fel, és egy mozgalmas hét záróeseménye volt az intézetben.
Magyar Kultúra Napja

A program előesti szentmisével kezdődött, amelyet a Collegium Pázmáneum rektora, Varga János celebrált. A szertartáson azokért a keresztény értékekért imádkoztunk, amelyek évszázadok óta jellemzik a magyar nemzeti kultúrát, és amelyek ma is vezető szerepet játszanak a közösségekben – anyaországban és külhonban egyaránt.

Az est középpontjában Legeza László és Török Máté szerkesztők könyveinek bemutatója állt. A „Művészettel Istenhez“ és a „Versénekmondó“ című kötetekből összesen 46 ember tanúságtételét ismerheti meg az olvasó. A szerkesztők különböző területekről érkező művészeket hívtak meg, hogy osszák meg személyes hitvallásukat, és azt, hogy művészetük hogyan hozta őket közelebb Istenhez. A könyveket a „Természettudománnyal Istenhez“ című kiadvány sikere ihlette.

Az estet Török Máté, a Liszt Ferenc-díjas Misztrál együttes alapító tagja zenei előadással színesítette. Az eseményen közreműködött Dragonits Márta, az Ars Sacra Fesztivál elnöke is. 

Minden magyar katolikusnak ikonikus helyszín a 400 éve működő Pázmáneum, ahol Mindszenty bíboros is éveken át élt. 

Az irodalmi programmal végződő hét miniszteri vizittel kezdődött, hétfőn Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter volt az intézet vendége.

„Felfigyelt a Pázmáneumra, illetve annak a 400 éves évfordulójára. Kíváncsi volt a háznak a történetére, a múltjára, a jelenére, úgyhogy a földszinttől egészen a kápolnáig a díszteremig megmutattam neki a részleteket. Utána pedig leültünk rövid beszélgetésre az itteni egyházi életről, a magyarok jelenlegi örömeiről és gondjairól. Ebből állt tulajdonképpen a látogatás, és nem sokkal több mint fél óra időtartamban járt itt a külügyminiszterünk, de annál inkább intenzív volt ez az idő, amit itt töltött“ – árulta el a látogatásról Varga János, az intézet rektora.