Magyar kavalkád Szarajevóban

ESEMÉNYDÚS DECEMBER (ELSŐ RÉSZ)

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
A 2023-as év utolsó hava különlegesen pezsgő volt a HUM Magyar Polgárok Egyesületének háza táján, tele kalandokkal, és izgalmakkal. Éppen ezért úgy határoztam, hogy összefoglalom nektek ezt az eseménydús időszakot két részben.
Mézeskalácsot minden magyarnaka legfinomabb gulyást a magyar katonák készítettékMézeskalácsot minden magyarnak

Ismét megrendezésre került december első hétvégéjén a Diplomáciai Téli Vásár a szarajevói olimpiai sportcsarnokban, ahol a bosznia-hercegovinai diplomáciai közösségek gyűltek össze. A magyar nagykövetség mesés motívumokkal díszített standja isteni gulyással, és magyar termékek színes palettájával kápráztatta el a látogatókat. Én pedig büszkén viseltem a mezőségi népviseletet, amely számos elismerést kapott. Az volt a célom, hogy minél több emberrel megosszak egy szeletet hagyományainkból, és így hozzájáruljak a magyar értékek megőrzéséhez.

Külön köszönet Patyerek Csabának, a kishegyesi (Vajdaság, Szerbia) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetőjének, aki biztosította számomra a népviseleti ruhákat erre az alkalomra.

Ötödik éve keressük fel az adventi időszakban a Butmir táborban szolgálatot teljesítő magyar katonákat. A Kőrösi Csoma Sándor Program bosznia-hercegovinai képviselőjeként köszöntöttem a vendégeket, és hangsúlyoztam, hogy a HUM Magyar Házban a mézeskalácsokkal teli dobozok a legnagyobb szeretettel készültek, kicsik és nagyok által egyaránt. Ezzel a kis figyelmességgel sikerült egy hagyományt teremtenünk. Adni mindig jó, és mi örömmel gondolunk minden magyar barátunkra, de legfőképpen azokra, akik az ünnepek alatt távol lesznek szeretteiktől.

Muratović Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnök asszonya szintén üdvözölte a jelenlévőket, és bízik abban, hogy a 2024-es évben is folytatódik a sikeres együttműködés az egyesület és az EUFOR, valamint a NATO magyar katonái között, akikre az itt élő magyar diaszpóraközösség sokszor számíthat.

A tábor lelkésze, Oláh Emil, Ady Endre "Az Úr érkezése" című versét szavalta el. Végül átadtuk a piros-fehér-zöld nemzeti szalaggal átkötött mézeskalácsokat, és békés, áldott ünnepeket kívántunk mindenkinek.