Magyar karácsony Austinban

Az Austin Hungarian Association karácsonyi ünnepsége

/ Gyulavics Erzsébet /
gyulavics.erzsébet képe
"Harang csendül, ének zendül, messze zsong a hálaének, az én kedves kis falumban karácsonykor magába száll minden lélek"
Az austini kis táncosok csoportképeA Mikulás az austini magyar gyermekekkel körbevéveAz ünneplő közönségA Lélek banda és a kislányok

Ady Endre egyik legszebb karácsonyi verse is elhangzott az Austin Hungarian Association idei karácsonyi műsorán.

Több, mint 9000 km távolságban, a nedves szubtrópusi éghajlatú Austinban senki nem mondta volna meg, hogy nem Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban ünnepel az összegyűlt helyi magyar közösség.

Nagy izgalom, sürgés-forgás előzte meg az idei karácsonyi partyt. Felkerültek a karácsonyi fények, a teremben szépen feldíszített asztalok várták az érkező ünneplő közösséget. Közel kétszázan gyűltünk össze, hogy együtt ünnepeljünk és lélekben készüljünk a kis Jézus születésére.

A gyermekek már hetekkel korábban elkezdték a műsorra való felkészülést. Nagy izgalommal várták a karácsonyi ünnepséget, hiszen az idei évben először léptek fel néptánc koreográfiával. A 25 fős gyermekcsapat szeptemberben kezdte el a néptánctanulást két csoportban. Hetekkel korábban közös összefogással készültek a kislányok szoknyái és kötényei. Szívet melengető volt látni a kislányok örömét, amikor az előadás előtt először felvehették magyar viseleteiket. Nagy-nagy örömmel próbálgatták, hogy mennyire pörög a szoknyájuk. A kicsik népi játékokat mutattak be. A nagyok csoportjából a lányok somogyi üveges, a fiúk pedig botos táncokat adtak elő. A várt siker nem maradt el, a közönség hatalmas tapsviharral jutalmazta a táncokat.

Az estén a talpalávalót a Lélek banda húzta, amely helyi amatőr zenészekből verbuválódott nemzetközi csapat, tagjai között magyarokkal, japánokkal és amerikaiakkal. Nekik köszönhető, hogy a gyerekek életük első néptánc fellépésén már élő zenére tudtak táncolni.

A gyermekek a néptánc mellett karácsonyi irodalmi színpaddal is készültek a vendégeknek. Elhangzottak a leghíresebb magyar karácsonyi versek és énekek. Voltak olyan gyermekek, akik még soha sem szavaltak közönség előtt, vagy egyáltalán nem szólaltak meg korábban magyarul. Megható volt hallgatni a versmondásokat, amelyek még emelkedettebb hangulatúvá varázsolták az estét. Felcsendültek a leggyönyörűbb magyar karácsonyi dalok, melyeket a Lélek banda élőzenéje kísért. 

A karácsonyi műsorból nem maradhatott ki a felnőttek szereplése sem, fellépett a Csárdás Hungarian Folk Dancers néptáncegyüttes, tardonai karikázót, kalotaszegi legényes és bonchidai páros táncokat mutattak be.

A műsor után a gyermekek nem kis meglepetésére betoppant a Mikulás, aki apró ajándékokkal kedveskedett az austini gyerekeknek.

A műsor a Menyből az angyal közös éneklésével zárult, majd kezdetét vette az ünnepi vacsora. A teremben csak úgy szállt a finomabbnál finomabb magyar ételek illata. Mint ahogyan a mesékben a „terülj, terülj asztalkán”, úgy itt is volt mindenféle ízletes falat, a bejglitől, a rétesen át, a gulyáson keresztül a töltött káposztáig. Felsorolni sem lehet a finomságok sorát. Igazi gasztronómiai élményben lehetett részre a vendégeknek.

Az este meghitt pillanatai, a gyermekek felhőtlen öröme és a felcsendült karácsonyi dallamok Austinba varázsolták a magyar karácsonyok igazi hangulatát. Az Austin Hungarian Association karácsonyi ünnepsége is bizonyíték arra, hogy karácsony igazi üzenete átvisz téren és időn, legyünk bárhol is a világon.