Magyar ízek a bajor fővárosban

/ Taczman Andrea /
taczman.andrea képe
Szeptember utolsó hétvégéjén nem csak az Oktoberfest vonzotta a gasztronómia szerelmeseit a bajor fővárosba. Aki ugyanis a müncheni Rotkreuzplatzra utazott, vagy épp arra sétált a kellemes őszi időben, sorra kóstolhatta a finomabbnál finomabb tradicionális magyar specialitásokat.
Káposzta a magyar piaconGundel palacsinta a magyar piaconMagyar édességek a piaconBőrtáskák a magyar piacon

A magyar vándorpiac bajorországi körútjai tizennégy évvel ezelőtt kezdődtek. Az eseményt eddig Regensburgan rendezték meg a legtöbbször, de mondhatni már Münchenben is hagyománya van, mert a hétvégén immáron ötödik alkalommal állították fel a magyar finomságoktól illatozó standokat.

A piac szeptember 28-án, pénteken kezdődött. A megnyitón a Müncheni Magyar Főkonzulátus képviseletében Barabás Emőke vett részt, bajor részről pedig többek között Elisabeth Schosser, a Bajor-Magyar Fórum elnöke tisztelte meg jelenlétével a gasztronómiai eseményt.

Az éhes hassal érkező látogatók három napon keresztül különféle ízű kolbászokkal, hurkával, szalámival, szalonnával, töltött káposztával, savanyúsággal, paprikával és lángossal csillapíthatták étvágyukat vagy vásárolhattak elvitelre. A kínálatot nézegetvén az édesszájúak sem csalódhattak, mert kürtőskaláccsal, palacsintával és Balaton vagy éppen Sport szelettel, de akár egy Pöttyössel is teljessé tehették a menüt. A piacról természetesen a lélekvidámító sem maradhatott el; az egyik standnál ugyanis a látogatók többek között igazi magyar pálinkával, különféle borokkal vagy Unicummal is koccinthattak. 

Piaci sétám közben Rét Beatrixot, az esemény szervezőjét interjúvoltam meg. Annak idején az ő kezdeményezésére indult el ebben a régióban a magyar piac. Örömmel számolt be arról, hogy az esemény sok látogatót vonz. Mind magyar, mind pedig bajor fórumokon is hirdetik a piacot, melyre mindenkit nagy szeretettel várnak. Kiemelten fontos célkitűzés, hogy a bajor lakossággal is megismertessék a magyar konyha jellegzetes ételeit.  

A falatozást követően a látogatók kézműves ékszerek, bőrtáskák és fonott kosarak közül válogathattak, vagy előkészülhettek a hideg hónapokra, mert téli ruhák és bundák is bőséggel álltak rendelkezésre.

Nem kell sokat várnia azoknak sem, akik ezúttal esetleg elszalasztották volna az ínycsiklandó magyar ételeket. Továbbutazhatnak ugyanis Donauwörthbe, ahol október 13-14-én, az ottani őszi vásár keretében várja vendégeit a magyar piac.