Magyar ízek Dél-Brazíliában, magyar főzőklub Jaraguá do Sul-ban

Lecsó, pogácsa és kókuszgolyó a terítéken

/ Somogyi Kinga /
somogyi.kinga képe
A dél-brazíliai Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület szervezésében 2019. november 1-én izgalmas gasztronómiai élményben vehettek részt azok az érdeklődők, akik megjelentek a főzőklub legutóbbi rendezvényén.

A kellemes, baráti hangulatú este során igazi, magyaros ízekkel ismerkedhettek meg a résztvevők. Lecsót, sajtos pogácsát és kókuszgolyót készítettünk. A főzésbe, sütésbe nagy kedvvel és aktívan kapcsolódtak be a Jaraguá do Sul-i és a környező települések magyar leszármazottai is. A magyar ízek szinte azonnal „levették lábukról” a brazíliai magyarokat.

      

A rendezvényen közel húsz résztvevő segédkezett a magyar konyha ismert ételeinek elkészítésében. Jól szórakoztunk a hagyma felvágása, a keksz darálása és a sajt reszelése közben is. A főzőklub alatt a hozzávalók nevét megtanulták a diákok magyarul, ezáltal is bővítve magyar szókincsüket. A recepteket magyarul és portugálul is elkészítettem, segítve a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület tagjait a nyelvtanulásban. Többüknek előjöttek régi családi emlékek a magyar ételek készítése során. A főzésben még az egyik legkisebb tanítványom, Ana (4 éves) is segédkezett. A lecsó, a sajtos pogácsa és a kókuszgolyó nagyon ízlett a résztvevőknek. A közös főzés élménye, valamint a vacsora közbeni beszélgetés remek alkalom volt arra, hogy jobban megismerhessük egymást. A gasztronómiai klub utáni napokban több diák is elkészítette otthon az említett ételeket, majd örömmel mutatták meg a képeiket a már önállóan megfőzött magyar étkekről.