Magyar gasztrokalandok West Kelownában

Első élményeim az Okanagani Magyar Házban

/ Tóth Frank /
toth.frank képe
Kanadába, West Kelownába érkezésem után pár nappal már részt vehettem, bemutatkozhattam az Okanagani Magyar Ház szeptemberi első rendezvényén, az Open Houseon. Majd az első két hétben többször is volt lehetőségem ismerkedni a közösség tagjaival különböző programokon. Minden alkalommal meleg fogadtatásban volt részem, nagyon várom a további együttműködést, a közös élményeket.
Lángos sütés az Open House rendezvényenTöltött káposzta készül a Szüreti BálraKolbász készítés West KelownábanKolbászok a füstölésre várva

2024. szeptember 11-én szállt le a gépem Kelownában, pár napon belül eljött az ideje a bemutatkozásomnak az Okanagani Magyar Házban.

Szeptember 14-én került megrendezésre az Open House, ami az első program volt, amin részt vehettem. Ekkor tudják a szülők beíratni gyerekeket a magyar iskolába, amit Csoma Eszter mentorom vezet. Más korosztályból is jöttek érdeklődők, hiszen az őszi nyitó alkalmon lángos és debreceni kolbász volt terítéken, így rögtön ki is próbálhattam lángossütő “tudományomat” a okanagani közösség összefogásával. Folyamatosan jött a rendelés, bátran mondhatom sikeres volt a lángosunk. Természetesen ekkor be is mutatkoztam a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként, meleg fogadtatásban részesültem, mindenki nagyon örült az érkezésemnek, rögtön éreztem, hogy jó helyre kerültem.

Hamar újra benépesült a konyha, mivel október 5-én a hagyományok szerint Szüreti Bált rendez majd a magyar közösség, a helyi hölgyek készítik el előre a töltött káposztát, természetesen én is a segítségükre voltam. Jó hangulatban teltek a készítés napjai, alig várják a későbbi bálozók, hogy majd megkóstolhassák az általunk készített finomságot. Persze mi, a készítők már leteszteltük, és mondhatom remekül sikerült. Ezen az alkalmon is újabb embereket ismerhettem meg.

Vasárnap Kelownában az Istentisztelet után is volt egy kisebb megvendégelés. Akik részt vettek, azok közül sokan kedveskedtek valami finomsággal, nagyon finom sütiket kóstolhattam és közben jókat beszélgettünk, valamint új ismeretségeket is kötöttem.

A következő héten, a férfiaké volt a főszerep, hiszen kolbászt gyúrtunk, töltöttünk, füstöltünk. Ahonnan én jövök Gyuláról, ott is nagy múltra tekint vissza a kolbászkészítés, illetve békéscsabai nagyapám receptjét is megismertettem az itteniekkel. A kolbász készítőkkel és feleségeikkel sikerült ismét egy jó hangulatú napot összehozni. A dolgos nap végén megkóstoltuk közösen a sült kolbászt, és jót beszélgettünk, ismerkedtünk.

Ezek a találkozók mindjárt az első két hétben közel hoztak a közösség tagjaihoz, már az itt tartózkodásom elején meleg fogadtatásban volt részem, sok új, közös élménnyel gazdagodtam, ízelítőt kaptam a Okanagani Magyar Ház tagjainak vendégszeretetéből.